Nyhet - 14.08.2015 klo 09.48

Tidningen Pam 9/2015: Snattaren kan hamna i finkan

Suvi Oksanen. Bild: Lassi Kaaria

Suvi Oksanen. Bild: Lassi Kaaria

Obetalda böter kan i fortsättningen leda till att snattaren hamnar i fängelse. En Alepa-butik i Helsingfors välkomnar lagändringen.

Butikschef Johannes Linnavirta ser positivt på lagförändringen, som ska sätta pli på småtjuvar. Om en snattare har flera obetalda böter som polisen utfärdat, så kan tingsrätten i fortsättningen besluta att omvandla böter till fängelsestraff om bötessummorna inte kan indrivas. En lösning på alla problem är den nya lagen däremot inte.

– Jag tror att risken att hamna i fängelse håller tillbaka en del, medan det för andra inte har någon betydelse.

Hela personalen vid Alepa-butiken på Borgågatan i Helsingfors har avlagt HOK-Elantos säkerhetsutbildning. Ändå orsakar upprepade avvikande situationer otrygghet.

Butiken använder sig av väktare, vilket inger trygghet. Men enligt Linnavirta är en alert och förutsägande personal det mest effektiva sättet att förhindra stöld. Många stöldförsök har på så vis stoppats i butiken.

Både i Alepa-butiken och i andra butiker har det förekommit fall där snattaren har gått förbi kassan med till exempel obetald öl i kassen och sagt att inte kan ni göra något åt det här.

En orsak till lagändringen är att det strider mot den allmänna rättsuppfattningen att de som lämnat polisens böter obetalda i princip kan komma undan utan straff. Den förra riksdagen godkände i mars återinförandet av förvandlingsstraffet för böter, vilket krävde en förändring i strafflagen. Det är ännu oklart när lagen träder i kraft.

Läs mer i tidningen Pam 9/2015 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Tiina Ritala

 

Senaste

Mest lästa