Nyhet - 13.05.2016 klo 09.11

Tidningen Pam 6/2016: Blir butikschefen köpman?

Heidi Kettunen och huvudförtroendeman Heli Vanha-aho-Ayaz. Bild:Lassi Kaaria

Heidi Kettunen och huvudförtroendeman Heli Vanha-aho-Ayaz. Bild:Lassi Kaaria

Kesko söker hundratals köpmän, men det passar inte Heidi Kettunen. K-gruppen garanterar dem som blir köpmän lån på upp till 200 000 euro.

Heidi Kettunen har varit butikschef i 15 år med 9 medarbetare. Hon har alltså ledarerfarenhet, ändå är steget till företagare enormt.

– Visst har jag tänkt på det, men i mitt liv i dag passar det inte. Redan nu kan dagarna bli långa, är man köpman kan de bli verkligt långa, vet Kettunen, som arbetar på Valintatalo på Tavastvägen i Helsingfors.

Hon fick veta om möjligheten att bli köpman i april. Orsaken är att Kesko köpt Suomen Lähikauppa, gjort det till dotterbolag och ändrar Siwa och Valintatalo-affärerna till K-marketar. Affärerna ska få köpmän inom 2 år. Inom Kesko leder köpmän affärerna, medan Siwa och Valintatalo har avlönade butikschefer. Arbetstagarna övergår till köpmännen som gamla anställda.

Kesko Livs utvecklingsdirektör Nuutti Rantatupa säger att tanken är att samma köpman har flera butiker.

Om en Lähikauppa-anställd utan besparingar börjar som köpman behövs det banklån. K-gruppen garanterar ett banklån som för 2–3 små butiker kan vara 100 000–200 000 euro.

Köpmannen hyr affärslokalen och -verksamheten av Kesko samt svarar för löner, varuanskaffning, skatter och amorteringar. Rantatupa uppskattar att lånet är amorterat inom 4–8 år.

I vilket fall som helst ska man lägga egna pengar i blöt.

Läs mer i tidningen Pam 6/2016.

 

 

uutisen-teksti: Marja Ikkala

 

Senaste

Mest lästa