Nyhet - 16.05.2014 klo 20.26

Tidningen Pam 6/2014: Utstädad och besviken

Handelslaget Turun osuuskauppa har lagt ut våningsstädningen i sina tre hotell i Åbo.

Hamburger Börs, Seurahuone och Radisson Blu Marina Palace städas nu mera av städföretaget N-Clean. Cirka 60 våningsstädare som tidigare var anställda av hotellet har nu en ny arbetsgivare och ett nytt kollektivavtal.

Utläggningen var en stor besvikelse för personalen, eftersom det var de här tre hotellens stolthet att städningen sköttes av eget folk.

"Vi blev lovade att lönerna förblir de samma, men vi arbetstagare var också oroade över att förlora TOKs personalförmåner", säger en våningsstädare som vill vara anonym.

Vanligen är det två saker som oroar våningsstädarna då städningen läggs ut. Den ena är arbetstakten, som upplevs som tuffare i städföretag. Den andra är kollektivavtalet,  som vanligen byts efter en övergångsperiod.

Bara 8 månader tidigare berömde Tuija Suominen-Åkerlund, TOKs chef för hotellgruppen, i Pam-tidningens reportage hur den egna våningsstädningen är bäst med tanke på lönsamheten och servicen. TOKs branschchef Mikko Eskelinen säger nu att båda sätten att städa hotellen ännu är bra, men att TOK kan fokusera på sin kärnverksamhet genom att lägga ut städningen.

Marja Ikkala

Läs mer i tidningen Pam 6/2014 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Tuomas Lehto

 

Senaste

Mest lästa