Nyhet - 22.04.2016 klo 09.00

Tidningen Pam 5/2016: Visste du? Inbetalning på kontot innan semestern

Semesterlönen har man inom turism-, restaurang- och fritidstjänstebranschen rätt att få innan man går på semester, åtminstone om man ber om det.

Kollektivavtal för turism-, restaurang- och fritidstjänster, § 27 punkt 10.2: ”Semesterlönen betalas ut innan semestern börjar. Alternativt kan semesterlönen betalas också på företagets normala lönedag om arbetstagaren inte begär att få semesterlönen innan semestern börjar."

Semestersäsongen närmar sig och i kollektivavtalet för turism-, restaurang- och fritidstjänstebranschen står det att semesterlönen som utgångspunkt ska betalas ut innan semestern börjar. Det finns liknande bestämmelser även inom andra branscher. Anställda inom turism-, restaurang- och fritidstjänstebranschen har enligt TES rätt att få lönen innan semestern, även om man normalt skulle betala ut den på den vanliga lönedagen på arbetsplatsen.

Kände du till den TES-paragrafen, servitören Uko Maas från Lojo?
Ja, det gör jag, jag har arbetat här på Radisson i fem år och jag visste redan att man kan be om semesterlönen innan semestern, eller till och med under semestern eller efter den.

Hur kommer man överens om utbetalningen av löner på din arbetsplats?
Varje år innan semestern börjar är det bra att gå igenom önskemål om semester med chefen. Cheferna går sedan vidare med det enligt arbetstagarnas önskemål.

När vill du själv ha semesterlönen?
Jag föredrar att semesterlönen kommer i två omgångar, på samma sätt som man betalar ut den timanställda. Då har man alltid något på kontot, och pengarna tar inte slut!

 

 

uutisen-teksti: Tuomas Lehto

 

Senaste

Mest lästa