Nyhet - 11.11.2016 klo 09.17

Tidningen Pam 13/2016: Farväl, JP-dagar!

Förändringar kommer att ske i arbetstider och lediga dagar i hotell- och restaurangbranschen redan vid årsskiftet. Trots det är det få som vet vad konkurenskraftsavtalet kommer att innebära.

Vi kommer inte att sakna er, JP-dagar (arbete på högtider och helgdagar, sk. JP-dagar)! Det var den tydligaste reaktionen då Pam-tidningen frågade av människor i hotell- och restaurangbranschen vad de anser om de förändringar som konkurrenskraftsavtalet kommer att innebära.

PAM ordnade tillsammans med Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa i oktober-november kurser om konkurrenskraftsavtalet runtom i Finland. Pam-tidningen besökte kursen i Tammerfors. Under träffen framkom att man på arbetsplatserna inte riktigt känner till hur konkurrenskraftsavtalet kommer att inverka på branschens kollektivavtal, trots att förändringarna i arbetstid och gällande arbete på högtider och helgdagar (JP-dagar) träder i kraft redan 1.1.2017 och de övriga förändringarna 1.2.2017.

JP-systemet ersätts av ett nytt årssemestersystem. Detta väckte en del frågor på kurserna. I fortsättningen förtjänar arbetstagaren in en årssemesterdag per 220 arbetstimmar. De heltids- och deltidsarbetande har lika villkor och arbete under söckenhelgdags­veckor inverkar inte längre.

Dessutom ökar arbetstiden, men månadslönerna förblir desamma. Periodarbetstiden höjs från nuvarande 111 timmar till 112,5 timmar på 3 veckor.

Läs mer i tidningen Pam 13/2016.

 

 

uutisen-teksti: Solja Virkkunen

 

Senaste

Mest lästa