Nyhet - 29.01.2016 klo 09.32

Tidningen Pam 1/2016: Mer timmar på kvällarna

Riina Ojassoo städer i Prisma. Bild: Pekka Sipola

Riina Ojassoo städer i Prisma. Bild: Pekka Sipola

Prisma och K-citymarket i Jumbo håller öppet varje dag till kl. 23. Också väktarnas och flask- och vagnarbetarnas arbetsskift drar ut på kvällen. Städarnas arbetstider ändrades mindre.

Väktaren Simo Kero vet genast var i Prisma det vore bäst att fotografera honom. Han tar en bestämd ställning framför lådorna med öl och tittar rakt in i kameran. Affärerna får inte sälja öl efter kl. 21, något som väktarna har diskuterat mycket. De tre första långa kvällarna var lugna.

Det måste finnas väktare då hypermarketen håller öppet. ”Det prutar vi inte på”, säger HOK-Elantos regionchef för Prisma, Markku Tissola. Simo Kero är en av tre månadsavlönade väktare hos Securitas och hans arbetsskift har blivit längre, trots att de flesta mertimmarna har getts till de timanställda.

Antti Kyläkoski, som är platschef för Securitas i Jumbo säger att det inte varit svårt att få folk till de ökade timmarna. Några har fått fler timmar, men ingen har ännu blivit månadsavlönad.

Prisma och K-citymarket i Jumbo, Vanda har båda förlängt öppettiderna till 7-23. Det innebär två timmar på vardagskvällar och fem på lördagar och söndagar. På andra ställen i huvudstadsregionen, där de två hypermarketarna inte finns bredvid varandra, har K-citymarketarna bara ökat öppettiderna lite.

Såväl Prismas chefer som Olli Plaketti VD för Spectra Yhtiöt som sköter om flaskreturen och kundvagnarna säger att det är för tidigt att säga hur de långa öppettiderna påverkar arbetstagarna inom stödtjänsterna.

Läs mer i tidningen Pam 1/2016 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Marja Ikkala

 

Senaste

Mest lästa