Nyhet - 23.01.2015 klo 09.41

Tidningen Pam 1/2015: Fler inspektioner, tack!

Restaurangchef Maija Talas. Bild: Lassi Kaaria

Restaurangchef Maija Talas. Bild: Lassi Kaaria

Förmyndarmentalitet i frågor som handlar om alkohol, mat och restauranger får ofta finländarna att se rött. Men restaurangbranschens proffs ställer sig betydligt lugnare till branschens reglering. Det visar Pam-tidningens förfrågan till restaurangchefer.

I en fråga stod restaurangproffsen så gott som eniga: rentav 88 procent tycker att alkohol som säljs på restauranger är alltför hårt beskattad. Många ansåg att beskattningen leder till att finländarna köper alkoholen från Estland och festar hemma.

Till skillnad från den allmänna debatten så väcker inte myndigheternas synande ont blod hos restaurangbranschens anställda. Bara 15 procent anser att myndigheterna utför alltför många livsmedels-, arbetarskydds- och alkoholinspektioner. 23 procent anser till och med att de är för få till antalet. Det kom också tydligt fram i de öppna svaren.

"Det görs inte alls tillräckligt många inspektioner. Jag tror att det är möjligt att få bukt med svart ekonomi om det skulle finnas tillräckligt med resurser", skriver en av de som svarade.

Pam-tidningens förfrågan skickades vid årsskiftet till över 2 000 PAM-medlemmar som arbetar med chefsuppgifter inom hotell- och restaurangbranschen. Sammanlagt svarade 209 personer på enkäten.

Läs mer i tidningen Pam 1/2015 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Matias Manner

 

Senaste

Mest lästa