Nyhet - 28.01.2013 klo 00.00

Tidningen Pam 1/2013: Hotet om våld har inte försvunnit från butikerna

Under år 2012 var rånarna lika duktiga som året innan. Tidningen Pam samlade in uppgifter om cirka 40 fall, men listan är inte täckande.Tidningen finns nu också som e-tidning.

Under år 2012 var rånarna lika duktiga som året innan. Tidningen Pam samlade in uppgifter om cirka 40 fall, men listan är inte täckande.

Enligt polisen har rån i småbutiker minskat på lång sikt, men nu har minskningen stannat upp och situationen blivit oförändrad. Robert Lardot, chef för brottsbekämpningsenheten i polisstyrelsen, delar grovt upp rånen i oplanerade varuhus- och kioskrån där bytet är rätt så litet och i välplanerade rån av smyckesbutiker eller liknande där rånarna ofta är beväpnade.

Expediterna hotas nästan utan undantag med vapen också i rån av dåligt planerade butiker, kiosker eller trafikstationer. Förra året bar rånarna både egg- och handvapen samt hamrar och kniv.   

Säkerhetschefen för Suomen Lähikauppa har i offentligheten underskattat hur ensamarbetet påverkar rån. Lardot gör det inte.

"Jag tror att speciellt de som rånar impulsivt lättare väljer en affär med endast en arbetstagare."

Enligt statistiken klassificeras butiksstöld och snatteri inte som rån, även om hotfullt beteende mot arbetstagarna ofta är en del av dem. Hotfullt beteende förekommer också även om ingenting stjäls. Enligt de riktlinjer som PAMs styrelse drog upp i början av året får hotet om våld inte vara en naturlig del av servicearbetet. Också verbalt hot och intrång räknas som våld på arbetsplatsen.

Läs mer i tidningen  Pam 1/2013 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Tuomas Lehto

 

Senaste

Mest lästa