Nyhet - 25.09.2015 klo 09.52

Tidningen Pam 11/2015: Albis flykt till ett tryggt liv

Albion Zogiani var 5 år när han lärde sig passera lik i skogen.

Det är bara två veckor sedan Albion Zogianis pappa berättade om ett minne som Albion inte tidigare hört om flykten från Kosovo. Familjen tillbringade flera långa nätter i en fryslastbil. De kom inte ut, de måste överleva över gränsen från Serbien till Ungern.

– En annan pappa hade sagt åt våran pappa att hans barn inte längre andades.

Albion, alltså Albi, var då bara 5 år och hans lillebror Arianit var 3.

I ett städigt vardagsrum i hemmet i Vanda sitter en ståtlig 21-årig man som talar flytande finska. Familjen Zogiani flydde från Kosovo år 1999 då en hög rykande ruiner var allt som fanns kvar av hemmet och familjens lilla livsmedelsbutik.

– Jag minns bara oljudet. Mänskorna skrek och det exploderade överallt, berättar Albi.

Familjen flydde genom skogen till fiendelandet Serbien. Lite varstans låg det lik. 5-åringen lärde sig att ta sig förbi dem. Därifrån fortsatte de till Ungern i fryslastbilen och sedan vidare till Tjeckien, Tyskland, Sverige och slutligen Finland. Det tog allt som allt en tre månader.

Albis pappa Sami är stolt över sina unga pojkar som har hittat jobb. Albi jobbar som fastanställd väktare vid G4S och ibland som ordningsvakt.

Albi ser ljust på framtiden. Och kriget ger perspektiv på vardagen.

– När det uppstår våldsamma situationer på jobbet, så förhåller jag mig lugnare än många andra. En gång skrek jag åt en som hotade mig att hördu, om jag klarat mig med livet i behåll genom ett helt krig, så klarar jag nog en arbetsdag.

Läs mer i tidningen Pam 11/2015 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Sini Saaritsa

 

Senaste

Mest lästa