Nyhet - 09.09.2016 klo 09.14

Tidningen Pam 10/2016: Turlistan som teamarbete

Mikko Kurkela, Nita Juntura, Noora Niemi och Johanna Lyhty. Bild: Pauli Hänninen

Mikko Kurkela, Nita Juntura, Noora Niemi och Johanna Lyhty. Bild: Pauli Hänninen

På Spa Hotell Levitunturi planerar arbetstagarna i receptionen och marknadsföringen själva sina egna arbetsturlistor.

”Hjälp! Någon tar de bästa arbetspassen och jag får nöja mig med det som är kvar.” Det var arbetstagarnas första reaktion då man i början av året presenterade ett försök med ett nytt sätt att skriva turlistor för personalen. Nu var det inte längre förmännen som skulle skriva listorna, utan arbetstagarna själva. Arbetsledaren i receptionen, Nita Juntura ville som examensarbete i sina yrkesstudier reda ut om gemensam arbetspassplanering lämpar sig i hotellbranschen.

Svårighetsgraden ökade av att man då listorna uppgörs måste ta i beaktande hotellets behov, arbetskamraternas och de egna önskemålen, lagstiftningen och kollektivavtalet. Nu har man på hotellet i Levi, Lappland gjort upp turlistor i teamarbete under fem månader. Och arbetstagarna är klart nöjda med det nya systemet.

– Alla gillade det nya systemet! Nu kan vi på ett bättre sätt påverka våra egna arbetsturer, säger receptionist Johanna Lyhty.

Alla i receptionen har nattskiften, men nu kan var och en fundera över hur mycket nattarbete man vill göra.

Listorna fylls i successivt för att systemet ska fungera rättvist. Metoden går ut på att varje arbetstagare först själv fyller i en del av arbetspassen: nattskiften, lediga dagar och arbetsturerna i anslutning till ledigheterna.

Läs mer i tidningen Pam 10/2016.

 

 

uutisen-teksti: Marja Ikkala

 

Senaste

Mest lästa