Nyhet - 04.09.2015 klo 09.50

Tidningen Pam 10/2015: Veckoslutsjobb utan tillägg?

Systrarna Outi Keto-Tokoi, Anne Sangi och Anu Peltonen. Bild: Päivi Karjalainen

Systrarna Outi Keto-Tokoi, Anne Sangi och Anu Peltonen. Bild: Päivi Karjalainen

Det är inte samma sak att jobba på veckoslut som på vardagar. Det anser H&M:s Outi Keto-Tokoi. Regeringen vill ge butikerna fria öppettider och antyder att söndags- och nattilläggen borde slopas.

Hennes & Mauritz' huvudförtroendeman Outi Keto-Tokoi spenderade veckoslutet tillsammans med sina syskon och deras familjer i barndomshemmet i Kannus i Österbotten. Hela familjen träffas bara några gånger om året, eftersom alla syskon bor på olika orter.

– Det kan inte mätas i pengar. Det är jätteviktigt för mig att få träffa min familj. Jag tror inte jag skulle ha fått ett sådant arbetserbjudande som jag skulle ha tagit emot.

Butikerna få ha öppet när de vill redan nästa år, om Juha Sipiläs (c) regering får sin vilja igenom. Regeringen har föreslagit att upphäva hela affärstidslagen. I förslaget antyder regeringen också att den vill att arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna ska ingripa i söndags- och nattilläggen i de kommande kollektivavtalsförhandlingarna. Om öppethållningstiderna avregleras så hänger effekterna på arbetsmarknadslösningen, ”i synnerhet på innehållet i regleringar och föreskrifter som tillämpas i branschen”, står det där sysselsättningseffekterna tas upp. I texten nämns särskilt söndags- och nattilläggen.

– En katastrofal idé. Det är helt klart att ingen vill jobba på veckoslut utan tillägg, konstaterar Keto-Tokoi som diskuterat slopandet av natt- och söndagstilläggen med sina arbetskompisar.

Läs mer i tidningen Pam 10/2015 som också finns som e-tidning. E-tidningen har också svenska sidor.

 

 

uutisen-teksti: Tuomas Lehto

 

Senaste

Mest lästa