Nyhet - 12.08.2016 klo 15.57

Stockmanns resultat förbättrades – 300 sägs upp

Stockmanns samarbetsförhandlingar avslutades idag. Resultatet av förhandlingarna är att cirka 300 personer sägs upp. Samtidigt förbättrades koncernens resultat.

Stockmann Group hade ett rörelseresultat på 11,1 miljoner euro i april-juni. Motsvarande period för ett år sedan var resultatet mycket mer blygsamt, 2,5 miljoner euro. Koncernens omsättning var 352,7 miljoner – något mer än för ett år sedan.

Bakom det förbättrade resultatet ligger ett effektiviseringsprogram som bland annat har inneburit uppsägning av personal. Enligt Stockmann skär man ner på cirka 300 arbetsplatser som ett resultat av samarbetsförhandlingarna som avslutades idag, varav huvudparten görs i form av uppsägningar. Utöver uppsägningarna erbjuds cirka 80 anställda inom stödfunktioner arbete som säljare och 60 tjänster inom stödfunktionerna nya arbetsvillkor.

Inga åtgärder vidtas när det gäller säljare till följd av förhandlingarna, utan förhandlingarna fokuserade på stödfunktioner som exempelvis logistik, kontor och kundcenter. PAMs huvudförtroendeman på Stockmann, Rita Löwenhild, tror att cirka hälften av de uppsagda omfattas av kollektivavtal. De högre tjänstemännen har inget kollektivavtal.

Löwenhild säger att den svåraste tiden i själva verket ligger framför oss.

– Hittills har man bara pratat om antal, men efter det börjar man prata om människor, säger Löwenhild.
Stockmann uppskattar att koncernens omsättning i år kommer att sjunka jämfört med förra året, då man har minskat ner på sina verksamheter. Rörelseresultatet i år förväntas hamna på plus. I synnerhet Lindex går bra.

Rättat den 15 augusti kl. 7.50 Inga åtgärder vidtas när det gäller säljare till följd av förhandlingarna, men de ingick i förhandlingarna. Enligt den tidigare texten skulle de inte ha ingått i förhandlingarna.

 

 

uutisen-teksti: Auli Kivenmaa

 

Senaste

Mest lästa