Nyhet - 22.10.2019 klo 13.13
Samarbetsförhandlingar

Stark inleder samarbetsförhandlingar som berör kassabiträden – 68 arbetsplatser i fara

Bild: Stark

Bild: Stark

Stark som är en återförsäljarkedja för byggmaterial inleder samarbetsförhandlingar som omfattar en nedskärning av maximalt 68 arbetstagare. Samarbetsförhandlingarna riktar sig mot kassapersonal.en

Stark Suomi Oy:s samarbetsförhandlingar handlar om att effektivera verksamheten. Starks verkställande direktör Harri Päiväniemi berättade för YLE att målsättningen för förhandlingarna är att minska enbart antalet kassabiträden. Detta krävs eftersom merparten av företagets kunder numera är professionella kunder som köper på faktura. Päiväniemi framhåller att personalminskningen kan ytterligare bli mindre än det uppskattade antalet.

Stark:s huvudförtroendeman Ari Isosalo menar att samarbetsförhandlingarna hänför sig från företagets strategi, men han hoppas att det finns arbete för alla eftersom personaldimensioneringen är knapp. Enligt Isosalo borde personalen utbildas och inte sägas upp. Den största farhågan är även att framförallt äldre kvinnor, som samarbetsförhandlingarna berör, skulle ha svårt att sysselsätta sig åter.

”Det här är ju de facto inte enbart vårt problem. Det är kontroversiellt att finländska företag anser sig förbättra sysselsättningsåtgärder och så agerar de på detta sätt.”

Han förstår att branschen befinner sig i ett brytningsskede men upplever trots det att det inte fanns orsak för dylika samarbetsförhandlingar.

Stark har omkring 1 000 anställda på 26 verksamhetspunkter och i centralorganisationens tjänst.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa