Nyhet - 02.12.2015 klo 10.12

Selin: "Vi hade varit beredda på en ansvarsfull lösning som är bra för Finland”

Ann Selin tolkar det som att EK sköt kollektivavtalet i sank.

Ann Selin tolkar det som att EK sköt kollektivavtalet i sank.

Förhandlingarna om ett samhällskontrakt strandade på onsdagen. PAMs ordförande Ann Selin är förvånad över att Finlands Näringsliv EK drog sig ur förhandlingarna på slutrakan.

– Det var EK som sköt det här i sank. Vi hade varit beredda på en ansvarsfull lösning som är bra för Finland, sa Selin i en kommentar om slutet på förhandlingarna. Selin tolkar det som att man inte längre kommer att ta upp en centraliserad arbetsmarknadsuppgörelse, ett så kallat samhällskontrakt, igen efter det här.

Det har varit snabba svängar i förhandlingarna. Selin anser att det senaste som skapade oreda var EK:s beslut i förra veckan om att de inte längre kommer att tillämpa centraliserade lösningar efter april nästa år. Efter det meddelade Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT att de inte skulle vara med i samhällskontraktet. Idag konstaterade EK att de inte fortsätter förhandlingarna utan AKT. Kontraktet skulle ha kunnat ha en täckning på 97 procent, även utan AKT. De tidigare centraliserade lösningarna har haft en täckning på lite över 90 procent.

Dög inte åt EK


FFC:s ordförande Lauri Lyly misstänker att EK redan från början inte har velat komma överens om en arbetsmarknadsuppgörelse som förbättrar Finlands ekonomi och sysselsättning, utan passivt har följt regeringens linje. FFC hade också varit beredda att fortsätta förhandlingarna.

EK:s villkor om att AKT skulle vara med ser Lyly som märkligt med tanke på att AKT i själva verket vill samma sak som arbetsgivarna, det vill säga en överenskommelse under förbundsrundan.

– En tillräcklig täckning för såväl arbetsgivare som löntagare hade kunnat uppnås, säger Lyly i meddelandet.

FFC tog i september upp ett erbjudande om nollavtal för år 2017 på förhandlingsbordet och senare i förhandlingarna en ny modell för semesterpenning, som gick ut på att sjukpenningen som skulle minska med ökad arbetslöshet och öka med bra sysselsättning.

– Det sammanlagda förslaget som innefattade nollhöjningar under 2017, upprättandet av en ny modell för Finland, sänkta socialförsäkringsavgifter och flexibel semesterpenning dög inte för EK. EK vill ha de försämringar av arbetsvillkoren som regeringens tvångslagar leder till, som driver låginkomsttagarnas inkomster till den yttersta gränsen, konstaterar Lyly.

PAM börjar nu förbereda sig inför en normal avtalsrunda.

– Vi har även tidigare nått överenskommelser i varje förbund för sig. Det är helt normalt, säger Selin.

– I och med vi har parallellt måste hantera landets regerings åtgärder med tvångslagarna och förberedelserna inför dem är fältet mer aggressivt än någonsin. Jag förutspår en orolig tid på arbetsmarknaden. EK vet inte vad de har ställt till med, säger Selin.

 

 

uutisen-teksti: Marja Ikkala

 

Senaste

Mest lästa