Meddelande - 29.05.2020 klo 12.55
Finanspolitik

Rönni-Sällinen från PAM föreslår en tillfällig sänkning av moms för restaurangbranschen

PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen efterlyser fler åtgärder för att restaurangbranschen ska komma igång igen. En tillfällig sänkning av moms inom restaurangbranschen kunde vara ett effektivt sätt att stötta företag inom branschen. Riksdagen har idag klubbat igenom lagen som gör det möjligt att öppna restaurangerna igen.

Riksdagen godkände idag ändringarna som gjorts i lagen om smittsamma sjukdomar. Det innebär att restaurangerna får öppna igen den 1 juni.

”Det är positivt att vi nu kan börja återgå till det normala igen. Det innebär att åtminstone en del av de restaurangarbetare som permitterats får återgå till sina jobb”, säger PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.

Hon är ändå rädd för att branschen inte återhämtar sig så snabbt som man önskar. De nya bestämmelserna blev klara relativt sent. Att till exempel bufféer inte tillåts är en regel som är väldigt svårt – om inte omöjligt – för många restauranger att följa. Man kunde ha nått samma mål om trygghet och säkerhet på annat sätt. Att kundplatserna begränsas till hälften inomhus gör det också utmanande att hålla verksamheten lönsam. 

PAM anser att det är ytterst viktigt att regeringen följer noga hurdan effekt avvecklingen av restriktionerna har och lättar på restriktionerna ytterligare om de ser ut att vara möjligt. Restaurangbranschen är en arbetsintensiv bransch och har klart högre momssatser jämfört med referensbranscherna. Momssatsen för restaurangtjänster är 14 procent och för försäljning och servering av alkoholdrycker 24 procent.

”Jag föreslår att regeringen går in för att stöda restaurangbranschen i övergången mot ett normalt läge genom en tillfällig ändring av momssatser. Momssatsen för försäljning och servering av alkoholdrycker kunde sänkas tillfälligt till t.ex. 14 procent och momssatsen för restaurang- och cateringtjänster till 10 procent”, föreslår Rönni-Sällinen.

”Det är viktigt att vi snabbt får branschen på fötterna igen. Detsamma gäller turistbranschen.”

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa