Nyhet - 30.03.2020 klo 15.01
Lagstiftning

Restauranger stängs till och med 31 maj – mat för avhämtning och personalmatsalar tillåtna

Bild: Gettyimages

Bild: Gettyimages

Restauranger stängs för kunder till och med 31 maj för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Idag måndagen 30 mars har statsrådet antagit ett förslag till att stänga restauranger. Enligt förslaget ska restauranger stängas för allmänheten.  Tisdag 31 mars gav landets regering en förordning med hjälp av vilken all förplägningsrörelse  begräsnas i landet. Enligt statsrådet bör all förplägningsrörelse vara stängd från och med denna veckas lördag fram till och med slutet av maj.

Regeringen överlämnade förordningen till riksdagen för granskning i efterhand. Avsikten är att riksdagen beslutar om förordningens giltighetstid på fredagen. Riksdagen kan inte ändra innehållet i förordningen.

Förplägnadsrörelser får inte servera produkter till kunder i sina lokaler.  Verksamheten ska upphöra totalt på restauranger, nattklubbar, utskänkningsställen och kaféer. Författningen rör också lokaler i samband med en förplägnadsrörelse, till exempel terrasser och andra utrymmen utomhus. 

Begränsningarna gäller övrig restaurangverksamhet förutom tillhandahållande av take away -portioner och avhämtningstjänster för matsändare. Begränsningarna gäller inte sådana restauranger i skolor, sjukhus och motsvarande inrättningar som är nödvändiga med tanke på mathållningen eller personalrestauranger som betjänar enbart företagens egen personal.

Restaurangbranschens över 10 300 förplägnadsrörelser sysselsätter fler än 50 000 personer. 

Nyheten  är uppdaterad 30.3 och 31.3.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa