Nyhet - 16.05.2018 klo 12.06
Arbetsmarknaden

PAM:s fullmäktigemöte: Hård kritik mot Sipiläregeringen och företagarnas snilleblixtar

PAMs fullmäktige sammanträder i Helsingfors 16-17.5.2018. På bilden fullmäktiges ordförande Sirpa Laakso.

PAMs fullmäktige sammanträder i Helsingfors 16-17.5.2018. På bilden fullmäktiges ordförande Sirpa Laakso.

PAM-fullmäktiges ordförande Sirpa Laakso visar ingen nåd mot Sipiläregeringen. Det gångna året har den förnedrat fattiga och degraderat människovärdet till fördel för stenrika pampar. Företagarna i Finlands förslag om att betala medlemsavgiften i Allmänna arbetslöshetskassan YTK för anställda förkastas totalt.

I sitt öppningstal på mötet kritiserade fullmäktigeordföranden, regionala förtroendemannen på Andelslaget Hämenmaa Sirpa Laakso skarpt Sipiläregeringen och dess agerande och hoppades att i nästa riksdagsval röstar folket fram ledamöter som förstår sig på arbetslivet och vardagen för anställda.

Enligt henne har regeringen handlat som i en saga eller pjäs med mycket snabba vändningar.

”Då vi blickar på vad som skett har anställda och fackförbund hamnat i en verklig turbulens. Regeringen förnedrar fattiga och låginkomsttagare. Människovärdet degraderas överallt till fördel för stenrika pampar”, slog Sirpa fast.

Särskilt den aktiveringsmodell som trädde i kraft i årsskiftet och försämrar ställningen för arbetslösa faller inte Sirpa i smaken.

”Aktiveringsmodellen prisades av arbetsministern och sades vara ett läckert äpple för arbetslösa men äpplet har visat sig vara ruttet. Det blev nedskärningar och hur kan arbetslösa söka jobb om det inte finns lediga jobb”, undrade Sirpa Laakso inför fullmäktige.

Pentikäinens förslag om medlemsavgiften i YTK förundrar

Förra veckan offentliggjorde Företagarna i Finland sitt förslag om att betala medlemsavgiften i YTK för anställda. Sirpa var mycket förvånad över förslaget. Enligt henne handlar det om en klar attack mot fackförbunden som försätter anställda i en ojämlik situation.

”Enligt mig kan Pentikäinen gärna komma med sådana här snilleblixtar om de utvecklar finländska företagsverksamheten och skapar nya arbetstillfällen tillsammans med de anställda. Denna nu framförda idé resulterar endast i en bredare samarbetsklyfta”, noterade Sirpa.

PAM:s fullmäktige håller just nu sitt ordinarie vårmöte i Helsingfors. På mötet godkänns bland annat bokslutet och verksamhetsberättelsen för 2017.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa