Nyhet - 28.06.2018 klo 17.32
Politik

PAM visar regeringen det röda kortet för dess planerade ändringsförslag i arbetslagstiftningen

Lagförslaget som riktar sig till arbetslösa, arbetstagare i småföretag samt unga under 30 år behandlades idag torsdag vid FFC:s extra styrelsemöte. Enligt PAMs organisationschef Niina Koivuniemi borde regeringen avstå från sitt planerade lagförslag.

FFC:s styrelse sammankallade torsdagen den 28 juni till ett extra möte för att behandla de av landets regering planerade försämringar i arbetslagstiftningen. Finlands största löntagarorganisation FFC fördömer hårt Finlands regerings avsikter att försvaga arbetstagarnas uppsägningsskydd i företag med mindre än 20 anställda och krossa arbetsskyddet för arbetstagare under 30 år genom att utöka tidsbestämda arbetsavtal.

PAM anser såsom de övriga medlemsförbunden inom FFC att det är ansvarslöst att landets regering har som avsikt att föra båda lagförslagen till utlåtanderunda mitt under den finländska semesterperioden. PAMs Niina Koivuniemi som deltog i mötet upprepar att den nuvarande regeringen har blivit tilldelad gula kort sedan hösten 2015, då PAM var med på demonstrationen som gick av stapeln på järnvägsstationen i Helsingfors.

Enligt Koivuniemi har de försämringar som nuvarande regering åstadkommit drabbat framförallt de arbetstagare som PAM representerar, och som till stor del är unga och som jobbar i små företag.

”Nu räcker det, det är slut viftat med de gula korten. Det är dags att visa det röda kortet”, säger hon.

”Det är värt att minnas att vi visade våra åsikter mot den första aktiveringsmodellen därför att arbetslöshetsersättningen klipps av oavsett om personen har sökt jobb och inte fått dem. Även om det finns förbättringar i aktiveringsmodellen nummer två så försvinner den här avverkningen trots allt inte. Och det här kan vi inte acceptera", fortsätter Koivuniemi.

PAM har under våren lyft fram de förslag som landets regering yrkar på i samband med kampanjen Är det rättvist? och förbundet fortsätter kampanjen under sommaren tillsammans med FFC:s övriga medlemsförbund.

FFC:s styrelse sammanträder nästa gång för att evaluera situationen och besluter om fortsatta åtgärder 13.8.

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC representerar 18 fackförbund och har över 900 000 medlemmar.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa