Nyhet - 26.11.2014 klo 14.11

PAM ska besöka hotellstädare i december

PAM deltar i en internationell kampanj som har till syfte att påminna hotellstädare om sina rättigheter och förbättra branschens arbetsvillkor. Hotellstädarnas arbete är både fysiskt och psykiskt ett av de tyngsta yrken bland PAMs branscher.

PAM deltar i december i en internationell Dignity for Hotel Housekeepers -kampanj som ska förbättra förhållanden för hotellstädarna. PAMs anställda, förtroendemän och andra aktiva besöker olika hotell för att träffa hotellstädare på olika orter den 8 och 9 december. På listan över kedjor som ska besökas står åtminstone Sokotel, Scandic och Restel. Arbetsgivarförbundet har informerats om saken.

Kampanjens syfte är att förbättra arbetsförhållanden för hotellstädare. Hotellstädarna ska påminnas om sina rättigheter, men besökarna kommer också att prata med dem om arbetshälsa och om att orka i arbete. Besökarna delar ut material om hotellstädarnas arbete, rättigheter och Servicefacket PAM. Kampanjen får synlighet i sociala medier, och foton tagna under pauser kan publiceras på Instgram med hastag #pidäpaussi, och en badge för profilbilden på Facebook kan laddas ner här: http://www.pam.fi/paussi.

Det är världsförbundet IUF som koordinerar kampanjen. IUF representerar bland annat anställda inom hotell- och restaurangbranschen. IUF inledde sin kampanj redan under 2010, och PAM är nu med för första gången. Förra april arrangerade PAM sina första hotellstädardagar.

Hotellstädarnas arbete är både fysiskt och psykiskt ett av de tyngsta yrken bland PAMs branscher. Det är inte ofta det är tid för pauser under arbetsdagen, även om rätten till pauser är klart nedtecknad i kollektivavtalen. Arbetsmängden kan vara fel beräknad: en städare kan förväntas städa så många rum att en arbetsdag inte räcker till.

Läs mera:

Putzi-spel (på finska) illustrerar, hur brottom en hotellstädare kan ha

 

 

uutisen-teksti: Annemari Anttila

 

Senaste

Mest lästa