Nyhet - 18.09.2019 klo 15.49
Kollektivavtal

PAM sade upp förlängningen av arbetstiden för apoteksanställda

Bild: PAM:s arkiv/Lauri Rotko

Bild: PAM:s arkiv/Lauri Rotko

Förlängningen av arbetstiden på grund av konkurrenskraftsavtalet har inte skapat nya arbetstillfällen inom apoteksbranschen.

I augusti 2016 avtalade Apotekens Arbetsgivarförbund Apta och Servicefacket PAM rf om frågan med ett protokoll över förlängningen av årliga arbetstiden. Enligt protokollet förlängdes arbetstiden för apoteksanställda med i snitt 24 timmar från 1 januari 2017 utan att inkomstnivån ändras.

Idag sade PAM upp detta protokoll i kollektivavtalet för arbetstagare på apotek och lämnade Apta ett meddelande om uppsägning. Enligt avtalet var det möjligt att första gången säga upp protokollet senast 30 september 2019 så att det upphör att gälla 31 december 2019.

”Apotek har inte haft ett behov av att förlänga årliga arbetstiden och förlängningen har inte skapat nya arbetstillfällen inom branschen. Apotek har lokalt avtalat om förlängningen av årliga arbetstiden. Det finns också apotek där arbetstiden över huvud inte förlängts”, noterar avtalsexpert Sirpa Moilanen på PAM.

Kollektivavtalet för arbetstagare på apotek gäller till och med 31 mars 2020. Nästa gång kommer PAM och Apta att förhandla om anställningsvillkoren för apoteksanställda i början av 2020.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa