Meddelande - 06.03.2019 klo 14.40
Samarbetsförfarande

PAM och Pro bekymrade: Veikkaus tar inte sitt sociala ansvar

Servicefacket PAM och Fackförbundet Pro är bekymrade över Veikkaus planer att lägga ned kasinospelen på restauranger i Finland. I värsta fall får runt fyrahundra anställda på Veikkaus sparken.

"Veikkaus agerar med den störstes rätt och utnyttjar statsbolagets monopolställning helt utan att ta socialt ansvar”, säger ordförande Ann Selin på Servicefacket PAM och ordförande Jorma Malinen på Fackförbundet Pro.

Inga ekonomiska orsaker

Veikkaus har motiverat samarbetsförhandlingarna med produktionsorsaker. I framtiden kommer företaget att satsa på digital affärsverksamhet och nya affärsmodeller.

"Det är ofattbart att ett statsbolag sparkar anställda som skapar vinst. Ifall Veikkaus säger upp anställda har de ingen praktisk möjlighet att sysselsättas inom samma bransch eftersom Veikkaus har monopol i Finland”, noterar Ann Selin och Jorma Malinen.

”Personalen har redan länge visat sitt engagemang genom att gå med på ytterst måttliga löneförhöjningar – den senaste gången endast för ett par månader sedan. Samtidigt har företaget haft sina bästa resultat någonsin och satsar årligen över 50 miljoner euro på att marknadsföra sin monopolställning.”

Ordförandena frågar huruvida Veikkaus verkligen vill göra sina anställda till bidragsmottagare.

Slag mot restaurangföretagare

Veikkaus genomför sin strategi genom att ställa restaurangföretagare i en ojämlik ställning. För tillfället har företaget 187 spelbord på 162 restauranger runtom i Finland. I fortsättningen kan du sätta dig vid ett spelbord endast på nio Feel Vegas-klubbar i Helsingfors, Esbo, Jyväskylä, Åbo, Kuopio, Rovaniemi och Tammerfors.

För många restaurangföretagare innebär spelbord också fler kunder.

”Veikkaus beslut förvränger konkurrensen och tar brödet ur munnen på restaurangföretagare genom att ha spelbord endast på några få ställen. Då borden försvinner kan detta också indirekt påverka restauranganställda då kundströmmen minskar”, slår Ann Selin och Jorma Malinen fast.

Slår dövörat till förslag från personalen

Enligt ordförandena har samarbetsförhandlingarna totalt handlat om teater. Veikkaus har slagit dövörat till förslag från förtroendemännen.

”Under förhandlingarna har vi fått intrycket att slutliga beslutet fattades redan innan diskussionerna inleddes. Detta väcker frågan om avsikten ens varit att finna alternativa lösningar.”

Personalen har ett klart budskap till Veikkaus ledning – ta ansvar för de anställda.

”Vi vill att så många arbetstillfällen som möjligt bevaras och att det letas efter lösningar tillsammans med personalen. Fattas det kompetent folk för någon uppgift ska Veikkaus utbilda dem som nu står under uppsägningshot. Enligt Veikkaus ansvarsprogram är företaget såväl för en individ som för en miljon människor och glömmer bort ingen. Vi förväntar oss att statsbolaget Veikkaus ska följa sina värderingar och inte glömma bort sina anställda.”

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa