Artikel - 12.03.2019 klo 12.30
Riksdagsvalet

På Motonet i Tavastehus besvaras arbetslivsenkät – hur är det på din arbetsplats?

Sirkku Kangas, Janina Kemppi och Miia Rantanen anser det vara bra att arbetslivsfrågor lyfts fram och diskuteras inför riksdagsvalet. Foto: Harri Nurminen

Sirkku Kangas, Janina Kemppi och Miia Rantanen anser det vara bra att arbetslivsfrågor lyfts fram och diskuteras inför riksdagsvalet. Foto: Harri Nurminen

När anställda knappar på sina mobiler i kafferummet i denna butik handlar det nödvändigtvis inte om Facebook utan kanske funderar de på hur de ska besvara frågor om arbetslivet.

Dessa kvinnor har lagt manken till på Motonet i Tavastehus. Sirkku Kangas, Janina Kemppi och Miia Rantanen uppmanar sina arbetskamrater att besvara en arbetslivsenkät. Det gör du enkelt till exempel med en app för din smartmobil.

”Responsen har varit bra”, noterar kvinnorna belåtna i mötesrummet på sin arbetsplats.

Mindre än för två år sedan röstade butikspersonalen för första gången i ett förtroendemannaval. Nu pågår ett projekt vars syfte är att få arbetskamrater att rösta i en större kamp – riksdagsvalet i vår.

Politik är dock inget vardagligt samtalsämne på Motonet i Tavastehus – snarare tvärtom.

”Vi har många unga. De har helt andra intressen”, skrattar 22-åriga expediten och svinnansvariga Janina Kemppi till. Efter att hon fick fast anställning har reservdelsexpediten Miia Rantanen ändå börjat allt mer fundera på att lönen och anställningsvillkoren ska vara i ordning.

”Och allt kan du inte påverka endast på arbetsplatsen – de besluten fattas annanstans”, säger Miia och nämner lagstiftningen.

De företagsamma kvinnorna är heltidsanställda på Motonet. Foto: Harri Nurminen

Anhängare lovar att rösta i riksdagsvalet

Arbetslivsenkäten är ett redskap förknippat med riksdagsvalkampanjen Landet för de fria. Deltagarna i enkäten tar ställning till arbetslivsfrågor såsom uppsägningsskyddet och att klara sig på ett enda arbete.

”Det handlar om värderingar i arbetslivet som också riktigt mycket påverkar vår bransch”, bedömer 31-åriga butiksföreståndaren och vice förtroendemannen Sirkku Kangas.

Deltagarna kan samtidigt besluta om de vill bli anhängare av kampanjen, vilket innebär att de lovar rösta i riksdagsvalet. Enkäten besvaras för tillfället på arbetsplatser inom olika branscher i Finland. Kampanjen liknar en folkrörelse och i den deltar också sju fackförbund, centralorganisationen FFC och enskilda fackavdelningar. Du kan besvara enkäten på webben eller med appen Ääni vapaudelle för smartmobiler. Den kan du hämta från appbutiken för din mobil. 

Röstar för första gången

Samtidigt som 21-åriga Miia Rantanen sporrar sina arbetskamrater att rösta har hon inte tidigare kunnat rösta i riksdagsvalet på grund av sin ålder. Nu röstar hon första gången.

”Kanske förhandsröstar jag”, planerar hon. Egentliga valdagen är den 14 april.

De företagsamma kvinnorna har berättat om kampanjen på sin arbetsplats men låtit sina arbetskamrater dra sina slutsatser själva.

”Vi har låtit dem fylla i enkäten i lugn och ro”, berättar Sirkku.

Enligt kvinnorna besvarar du enkäten enkelt, smidigt och snabbt.


 

 

 

 

Senaste

Mest lästa