Nyhet - 03.12.2019 klo 08.00
Deltidsarbete

Mira-Veera Auer vill öka modet bland deltidsanställda och uthyrda – har ni redan valt en förtroendeman?

Mira-Veera Auer valdes till vice ordförande för partifullmäktige på Vänsterförbundet. Foto: Laura Mainiemi

Mira-Veera Auer valdes till vice ordförande för partifullmäktige på Vänsterförbundet. Foto: Laura Mainiemi

Mira-Veera Auer, andra vice ordförande för PAM-fullmäktige, tänker ta upp problem med deltidsarbete och kortjobb i sitt nya förtroendeuppdrag.

I juni valdes helsingforsaren Mira-Veera Auer till andra vice ordförande för PAM-fullmäktige. I november utsågs hon till en annan ledarställning – vice ordförande för partifullmäktige på Vänsterförbundet.

På PAM är hon känd för att häftigt lyfta fram missförhållanden. Därmed har vi all anledning att förvänta oss att hon kommer att ta upp frågor viktiga för PAM-medlemmar också i sin nya höga post. Hennes särskilda hjärtefrågor är arbetande fattiga och kortjobb.

”Dessa frågor tas inte riktigt upp i rikspolitiken”, säger Mira-Veera Auer.

Inom handel finns det till antalet mest deltidsanställda. Av deltidsanställda expediter berättar 49 procent orsaken till deltidsarbetet vara att det inte helt enkelt finns heltidsarbete. Inkomsterna blir små om anställda endast måste vänta på att få fler arbetstimmar. Mira-Veera Auer vill lösa härvan genom tuffare formuleringar i lagar och kollektivavtal.

”Det måste finnas en grund för deltidsarbete, till exempel att det handlar om ett projekt eller personen själv vill det. I lag ska personaluthyrning begränsas till enbart oförutsebara arbetstoppar, exempelvis i samband med sjukfrånvaro.”

Andra vice ordföranden för PAM-fullmäktige vill att deltidsanställda ska modigare stå på sig på sina arbetsplatser. Nu under förtroendemannavalet tipsar Mira-Veera Auer att fler förtroendemän kunde bättre övervaka mertidsarbetet till deltidsanställda. Har en förtroendeman valts hos er?

Inom handel får förtroendemannen veta vad en anställd heter men enligt Mira-Veera Auer ska de också få veta på vilket driftsställe nykomlingen arbetar.

”Personalen ska specificeras på individnivå efter anställningsform. Då kände du till antalet deltidsanställda och då är det enklare för dig att ingripa i och följa frågan.”

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa