Nyhet - 30.08.2018 klo 09.57
Samarbetsförfarande

Marimekko inleder samarbetsförhandlingar

Foto: Lotta Jokinen.

Foto: Lotta Jokinen.

Design- och textilföretaget Marimekko planerar att stänga två av sina butiker i Finland på grund av affärsekonomiska skäl

Marimekko Abp har meddelat att företaget inleder samarbetsförhandlingar måndag 3.9.2018 angående stängningen av två affärer på grund av affärsekonomiska och ekonomiska skäl. Affärslokalernas tillfälliga hyreskontrakt är på väg att upphöra, och företaget planerar inte att förnya dem av lönsamhets skäl.
Samarbetsförhandlingarna berör 9 arbetstagare, bland vilka sju arbetstagare är anställda inom ramen för handelns kollektivavtal.

Det har gått ekonomiskt bra för Marimekko Abp för koncernens omsättning ökade under det andra kvartalet med 24 % och under det gångna året uppskattar man att affärsomsättningen varit i sin helhet större än året innan. Fjolåret gick också mycket bra då Marimekkos affärsomsättning översteg 100 miljoner euro. När man ser till denna positiva utveckling av den ekonomiska situationen har samarbetsförhandlingarna väckt förvirring bland arbetstagarna.

Samarbetsförhandlingarna som inleds nästa vecka är det de andra inom spannet av en månad för i Hertonäs textiltryckeri som ligger i Helsingfors har man haft samarbetsförhandlingar med personalen alldeles nyligen. Uppgiften om att de avslutats nådde förtroendemannen Tuuli Laine samma dag som hon fick höra om förhandlingarna som berör nedläggningen av de två affärerna.

”Det är obegripligt att man under tillväxttider och då företaget gör ett gott resultat är tvungen att ta till sådana här åtgärder. Om man inte kan lita på att arbetsplatsen består under bättre ekonomiska tider så när kan man?”, säger Laine

“Jag hoppas att eventuella personalverkningar kan hållas på en så små som möjligt och att vi besparas från uppsägningar”, säger hon.

Samarbetsförhandlingarna inleds redan nästa veckas måndag 3.9.2018.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa