Nyhet - 10.03.2020 klo 07.31
Politik

Måltidsstödet till högskolestuderande måste höjas

Jaana Ylitalo, intressebevakningsdirektör på PAM, berättar att organisationerna vill att landets regering ska höja maximipriset på studentmåltider och måltidsstödet. Foto: Eeva Anundi

Jaana Ylitalo, intressebevakningsdirektör på PAM, berättar att organisationerna vill att landets regering ska höja maximipriset på studentmåltider och måltidsstödet. Foto: Eeva Anundi

Måltidsstödet till högskolestuderande har inte höjts på åratal medan kostnaderna för de företag som serverar studentmåltider har stigit snabbare än försäljningspriserna. Nu kräver student- och arbetsmarknadsorganisationer att stödet ska höjas.

I ett gemensamt pressmeddelande kräver PAM tillsammans med Turism- och Restaurangförbundet MaRa, Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund SAMOK att måltidsstödet till studerande och maximipriset ska höjas snarast. Kostnaderna för att servera studentmåltider har stigit med över 11 procent men priset har varit det samma i åtta år. Detta har försämrat måltidskvaliteten och hotar framtiden för hela finländska studentmåltidssystemet. Detta har dessutom inneburit sämre lönsamhet för företag som serverar studentmåltider. 

”Vi vill att landets regering ska höja maximipriset på studentmåltider och måltidsstödet. Det handlar om små utgiftsökningar i statsbudgeten jämfört med positiva effekterna för bland annat sysselsättningen samt hälsan och socialskyddet bland studerande”, noterar Jaana Ylitalo, intressebevakningsdirektör på PAM. 

För tillfället betalar högskolestuderande högst 2,60 euro för en studentmåltid och måltidsstödet är 1,94 euro per måltid. På studentrestauranger har kostnadsutvecklingen varit likadan som på vanliga restauranger. Eftersom kostnaderna ökat har statliga stödbeloppet släpat klart efter de senaste åren. Detta försämrar ekonomiska läget för studentrestauranger, måltidskvaliteten och hotar framtiden för hela finländska studentmåltidssystemet. 

”Att studentrestauranger hela tiden måste anstränga sig för att hålla sig flytande och att studenter har sämre möjligheter att äta hälsosamt gagnar ingen. Dessutom justeras värdet på lunchsedlar för förvärvsarbetande årligen – varför höjs då inte måltidsstödet till studerande”, undrar Jaana Ylitalo. 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa