Nyhet - 22.04.2016 klo 09.22

Läroavtalsarbete till en timlön på 2 euro på frisersalong i Kouvola

Sini Silovaara undrar varför läroavtalsbyrån godkände anställningsavtal till en timlön på 2 euro. Bild: Marja Seppälä

Sini Silovaara undrar varför läroavtalsbyrån godkände anställningsavtal till en timlön på 2 euro. Bild: Marja Seppälä

En välkänd frisersalong i Kouvola betalade 2 euro i timmen till en grupp personer som skulle genomgå läroavtalsutbildning. De fick nog. Företagaren blev överraskad,

– Det går inte att leva på en lön på två euro, sammanfattar Sini Silovaara från Kouvola anledningen till att hon och fem andra beslutade sig för att avbryta läroavtalsutbildningen på frisersalongen Hiustropiikki i slutet av januari.

– Det handlar också om att orka med. Jag hade två jobb, och jag fick knappt några lediga dagar alls, tillägger Pirita Veijanen, som arbetade på Prisma på helgerna vid sidan om jobbet på frisersalongen för att tjäna lite extra pengar.

Förutom att lönen var låg var det mycket av det som utlovades i början av läroavtalsperioden som inte infriades. I läroavtalet stod det 25 eller 30 arbetstimmar i veckan, men ofta var det betydligt mindre arbete. Exempelvis under hela oktober månad förra året arbetade Meri Suokas 30 timmar och tjänade alltså 60 euro. I början blev kvinnorna lovade att få högre lön när de fick kunder, men så blev det inte. Enligt dem fick de ibland först information om arbetsskiften dagen före, eller så skedde det förändringar i schemat i sista stund.

Gruppen tog kontakt med PAM och berättade om sina erfarenheter. Nu har PAM hand om fallet som ett tvisteärende rörande lön, avtalstimmar och infriande av läroavtalet.

Hiustropiikki är en välkänt företag i Kouvola: de har två stora salonger, en i centrum och en i köpcentret Veturi och ägaren, Katri-Leena Koivula, har fått utmärkelsen årets företagare i Kouvola år 2010. Hon är med i Finlands Frisörföretagares styrelse.

Koivula berättar för Pam-tidningen att hon är förundrad över situationen och att gruppen lämnat utbildningen. Hon tycker att lönen ligger på en lämplig nivå för en person som genomgår läroavtalsutbildning och bara håller på att lära sig yrket, och i början kan man inte ta emot kunder, åtminstone inte till fullt pris.

– Det är inte en lön som någon skulle kunna leva på, det förstår vem som helst, men tjejerna kom till oss för att skaffa sig ett yrke.

– De hade i princip en normal arbetsvecka på fem dagar, och de dagar då de var i skolan var de naturligtvis inte på arbetet, säger Koivula som motivering på frågan om det låga antalet arbetstimmar vissa månader.

Enligt henne skulle det ha börjat bli fler avtalstimmar, i och med att det mer intensiva teoriavsnittet låg bakom dem. Listan över arbetsskift har man enligt Koivula som mål att lämna ut två veckor i förväg, men exempelvis sjukdomsfall kan medföra ändringar i den.

Mer om ämnet i Pam-tidningen 5/2016, som kom ut den 22 april.

 

 

uutisen-teksti: Tuomas Lehto

 

Senaste

Mest lästa