Artikel - 27.03.2020 klo 12.00
Arbetslivet

Katja Kohvakka uppmuntrar alla medlemmar i Servicefacket PAM till klimatgärningar i arbetslivet

På Katja Kohvkas arbetsplats samlar plasten i stora påsar. Bild: Paula Myöhänen

På Katja Kohvkas arbetsplats samlar plasten i stora påsar. Bild: Paula Myöhänen

”Välj bort onödiga engångsprylar, välj i stället hållbara produkter”, säger försäljaren Katja Kohvakka. Redan det att man tar upp frågan till diskussion är en klimatgärning.

”Vår nya butikschef och vi arbetstagare tog upp temat med återvinning av plast. Vi började prata om varför vi inte kan sortera klar plast från blandavfall såsom man redan gör i en hel del andra butiker”, berättar Katja Kohvakka.

Alla såg att det samlas enorma plastmängder. Förpackningar, rullcontainrar, lastpallar, allt är inlindat i plast. Gemensam övervägning ledde till en förändring. I januari fick Salebutiken i Laajalampi i S:t Michel sorteringspåsar för insamling av klar plast.

Vägen till arbetet, matpaus och arbetet 

Katja Kohvakka är aktiv inom kampanjen #klimatgärningNU i S:t Michel, på finska #ilmastotekoNYT. Hon samlar folk på sitt område att delta i FFC:s kampanj. 

”Corona har lämnat allt annat i bakgrunden, men klimatfrågorna är lika aktuella nu som före corona!” säger Katja.

Vi beaktar hygienen mera på grund av coronaepidemin. Det städas och packas på hyllorna jämt på Sale.

”Det har varit helt otroligt. Folk hamstrade hyllorna tomma på en vecka och vi höll på och packade upp varor jämt”, berättar Katja. 

Hon hoppas att människorna är beredda att göra gärningar för klimatet också under dessa omständigheter. #klimatgärningNU #ilmastotekoNYT, vad är det för en kampanj?

”Tanken att vi arbetstagare berättar om våra klimatgärningar i vardagen, det kan vara vårt sätt att ta oss på jobbet, vad vi äter under arbetsdagen eller själva arbetet”, listar Kohvakka.

Katja Kohvakka deltog i en utbildning där man funderade på olika teman för kampanjen. Hon var en dem dem som röstade på klimatgärningar. Foto: Paula Myöhänen.

 

Vegetarisk dag, promenera till jobbet och produktsortimentet

Kvinnorna är mera oroliga över klimatförändringen än männen, står det att läsa i FFC:s medlemsundersökning från i fjol. Katja Kohvakka tror att man är beredd att gå från ord till handling på arbetsplatserna.

”Vi kan börja sortera plast och kartong skilt. Äta vegetariskt en dag i veckan. Eller gå mera i stället för att ta bilen”, säger Kohvakka för att ge några exempel.

Då redan det att man tar upp frågan till diskussion är en klimatgärning i arbetslivet, så kunde säljpersonalen enligt Kohvakka kräva mera hållbara material och ett förnuftigt produktsortiment i butikerna.

”Välj bort onödiga engångsprylar, välj i stället hållbara produkter.”

Måhända följande diskussion på Katjas arbetsplats leder till att mängden plastavfall minskas avsevärt.

#klimatgärningNU #ilmastotekoNYT

Den 1 april 2020 är en dag för klimatgärningar. Berätta för andra vad som är din klimatgärning. Dela dina klimatgärningar på Facebook, Instagram eller på andra sociala medier med hashtag #klimatgärningNU #ilmastotekoNYT.

 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa