Nyhet - 16.04.2018 klo 16.23
Kollektivavtalsförhandlingar

I dag förhandlades om arbetsvillkoren för kopierings- och utskriftsområdet samt flyttservice

Bild: istockphoto

Bild: istockphoto

I dag gav bägge parterna sina förslag till texter i kollektivavtalet. Förhandlingarna fortsätter 7.5.

PAM och arbetsgivarsidan som representeras av Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf träffades inom ramen för kollektivavtalsförhandlingarna
för kopierings- och utskriftsområdet samt för flyttservicebranschen. Bägge parter gav sina egna presentationer gällande textinnehållet.

"I dag diskuterades bland annat om avtalsperiodernas längd", berättar PAMs avtalsexpert Marko Lindfors

Förhandlingarna fortsätter 7.5.

Kopierings- och utskriftsområdets kollektivavtal är allmänt bindande, vilket betyder att kollektivavtalets villkor bör följas inom alla dess arbetsplatser.
Att kollektivavtalet är allmänt bindande beror såväl på antalet organiserade arbetsgivare (förbundsanslutna) som organiserade arbetstagare. Kollektivavtal bekräftas som allmänt bindande då de är representativa. Ett viktigt utvärderingskrierium är då att avgöra hur stor andel av branscharbetstagarna arbetar vid företaget som är ansluten till ett arbetsgivarförbund. 

För flyttservicebranchen är kollektivavtalet inte allmänt bindande utan normalt bindande, det vill säga att det efterföljs i arbetsgivarförbundets medlemsföretag. De större företagen inom branschen följer kollektivavtalet.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa