Nyhet - 01.02.2019 klo 16.30
Samarbetsförfarande

HalpaHalli inledde samarbetsförhandlingar – hotar säga upp dem som vägrar arbeta på söndagar

HalpaHalli kommer ursprungligen från Karleby. Foto: PAM:s arkiv/Päivi Karjalainen

HalpaHalli kommer ursprungligen från Karleby. Foto: PAM:s arkiv/Päivi Karjalainen

HalpaHalli-kedjan inledde samarbetsförhandlingar i fredags. De rör dem som vägrat utföra söndags- eller kassaarbete efter att öppettiderna förlängts. Enligt PAM är en vägran att arbeta på söndagar inte en laglig uppsägningsgrund.

Butikskedjan HalpaHalli inledde samarbetsförhandlingar i fredags. De rör främst anställda som inte gett sitt samtycke till söndagsarbete efter att kedjan började ha öppet på söndagar. På företaget med över tusen anställda handlar det om fem personer.

Enligt Marja Salmivuori – regionchef för Österbotten och Mellersta Finland på PAM – följer förbundet med situationen och om företaget ämnar säga upp anställda på olagliga grunder ska uppsägningarna bestridas. Ytterligare undrar hon över varför förhandlingskallelsen inte innehöll andra alternativ än en eventuell uppsägning. PAM tolkar situationen som så att en vägran att arbeta på söndagar inte är en laglig uppsägningsgrund.

Personalchef Janne Syri på HalpaHalli berättade tidigare för tidningen Taloussanomat att på grund av söndagsarbete och längre öppettider hör kassaarbete också till expedituppgifter i butiker i HalpaHallis storleksklass. Därför omfattar samarbetsförhandlingarna ytterligare ett tiotal andra anställda.

Enligt uppgifter Marja Salmivuori fått ingår i denna grupp även anställda med läkarutlåtande om att de inte lämpar sig för kassaarbete.
Tidigare var HalpaHalli-butikerna stängda på söndagar men företaget förlängde sina öppettider i november.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa