Nyhet - 19.02.2018 klo 10.34
Kollektivavtalsförhandlingar

Förhandlingsveckan inleddes med övertidsförbud och förhandlingar inom flera branscher

PAMs förhandlare inom handeln gick upp för trapporna till avtalsförhandlingarna på Södra kajen 19 januari, och då fanns inga förbud med i bilden ännu. Bild: Lassi Kaaria

PAMs förhandlare inom handeln gick upp för trapporna till avtalsförhandlingarna på Södra kajen 19 januari, och då fanns inga förbud med i bilden ännu. Bild: Lassi Kaaria

För närvarande har tidtabellerna för kollektivavtalsförhandlingar som infaller först i början av veckan klarnat. Förmedlingen inom fastighetsservicebranschen fortsätter under strejkhot hos riksförlikningsmannen på tisdag.

Den här veckan startar med såväl övertidsförbud inom hela handeln som med kollektivavtalsförhandlingar för de olika branscherna.

Idag fortsätter förhandlingarna inom de små specialbranscherna mellan PAM och PALTA rf. De berör kopierings- och utskriftsområdet, bildframställare, specialindustrin och hushållsmaskin- och hemelektronikserivcebranschen samt serviceautomatområdet.

Inom respektive område pågår förhandlingar separat eftersom PALTA inte haft lust att förhandla i enlighet med PAMs förslag ett gemensamt ramavtal för alla branscherna.

På måndag möts åter PAM och förhandlarna för turism-, restaurang- och fritidstjänster MaRa rf. Efter förhandlingarna förra onsdagen var PAMs ordförande Ann Selins bedömning att diskussionerna om mininmivillkoren har avanceerat men att parternas syn på lönefrågan är ännu rätt olika.

I morgon fortsätter förhandlingarna för Avecra Oy:s tågpersonal med MaRa. Även i det här bordet kom man så pass långt att det blev tal om pengar, men än så länge har man inte nått ett förhandlingsresultat.

Inom fastighetsservicebranschen fortsätter förhandlingarna under ledning av av riksförlikningsmannen på tisdag. Förlikningen började torsdag 15.2. PAM avbröt på tisdag förhandlingarna och har lämnat in en strejkvarning som gäller för 12 företag inom branschen. Ifall att en förlikning inte sker i tid, inleds strejken torsdag 1.3.

Apoteksbranschens förhandlingar om löneförhöjningar fortsätter mellan PAM och Apotekens Arbetsgivarförbund inkommande onsdag 21.2. PAMs kollektivavtal för apoteksbranschen tillämpas för läkemedelsarbetstagare, läkemedelstekniker, teknisk apotekspersonal, farmanomer, kontorspersonal samt apotekens egen städpersonal.

Förhandlingar om nya arbetsvillkor för arbetstagare vid nöjes-, tema- och äventyrsparker pågår den här veckans fredag 23.2.

Övertidsförbud och förbud mot att samla in plussaldotimmar inom handeln inleddes idag måndagmorgo kl. 06. PAM beslöt att utlysa förbuden på fredag efter att förbundet i samförstånd med Finska Handel hade avbrutit förhandlingarna.

PAMs styrelse sammanträder inkommande torsdag 22.2 för att utvärdera förhandlingssituationen.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa