Nyhet - 16.11.2018 klo 14.33
Arbetsvillkor

Foodoras och Wolts bud kämpar för sina rättigheter

Bild: Gettyimages

Bild: Gettyimages

Foodoras matbud startade rörelsen Rättvisa för bud för att utöva påtryckningar på plattformsföretag så att de förbättrar anställningsvillkoren för bud. Nu har bud från Wolt också anslutit sig till kampanjen.

Foodoras matbud har fört en aktiv kampanj för sina villkor alltsedan Foodora beslöt att skära ned arvodena till bud och stänga sina pausrum.

Nu har första buden hos matleveranstjänsten Wolt anslutit sig till kampanjen. Enligt ett meddelande från rörelsen har bud på Wolt likadana problem som på Foodora. Wolt har också sänkt garantiarvodet per timme till sina bud.

”De ska betala bikostnaderna från sina ytterst låga arvoden som Wolt skar ned i mars. I motsats till buden på Foodora har Wolt aldrig ens haft personalutrymmen”, berättas i meddelandet.

Foodora och Wolt är exempel på plattformsföretag. Plattformsekonomi går ut på att något företag skapar en plattform där det förmedlas till exempel mat-, leverans- eller städtjänster. I plattformsekonomin är de anställda ofta företagare – dock utan att ha någon som helst rätt att fritt besluta till exempel om sina arbetstider eller arvoden.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa