Nyhet - 30.09.2019 klo 10.20
Kollektivavtal

Foodora strejken är över i Norge – cykelbuden cyklar nu vidare under kollektivavtalets beskydd

De norska cykelbuden får via kollektivavtalet en ersättning för kläder och utrustning som de använder i arbetet. Bild: Anna Autio.

De norska cykelbuden får via kollektivavtalet en ersättning för kläder och utrustning som de använder i arbetet. Bild: Anna Autio.

Den fem veckor långa strejken för Foodoras cykelbud är nu över i Norge. Ett kollektivavtal som medför förhöjd grundlön och underhållstillägg blev till i sista stund innan strejken skulle utvidgas.

Foodoras cykelbud har strejkat sedan augusti. I början av september befann sig totalt 195 cykelbud i strejk i Oslo. Den här veckan var över 250 cykelbud på väg i strejk i såväl Oslo som Trondheim. Så långt hann det ändå inte gå, utan parterna nådde enighet via en medling och kollektivavtalet undertecknades efter en 14 timmar lång sits fredag 27.9.

PAM berättade tidigare i augusti om att kollektivavtalsförhandlingarna mellan Foodora och Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), som är en del av Fellesforbundet, hade avbrytits. I samma veva varslade Fellesforbundet om att Foodoras matbud går i strejk. 

Parterna har dock sedan dess återupptagit kollektivavtalsförhandlingarna. I diskussionerna har fokus varit på att höja grundlönen för de norska matbuden samt att försäkra dem ett underhållstillägg för arbetsredskap som cyklar, mobiltelefoner och kläder som används i själva arbetet.

Kollektivavtalet medför en förhöjning av lönen på 5850 NOK per år beräknat på en heltidsanställning. Dessutom får cykelbuden en ersättning för kläder och utrustning som uppgår till 14 600 NOK per år, vilket också räknas enligt en heltidstjänst. Därtill kommer ett vintertillägg på ca 2500 NOK för en heltidsekvivalent och en senioritetsstege, vilket ger en högre lön utgående ifrån antalet år du har varit anställd.

Kollektivavtalet omfattar företagets alla Foodoras cykelbud runtomkring i Norge, med andra ord cirka 600 anställda.

Bägge parterna har uttryckt sitt nöje över kollektivavtalet i norsk press.
”Jag vill framför allt gratulera cykelbuden för detta genomslag. Att Foodora undertecknat ett kollektivavtal sätter en helt ny och viktig standard för framtidens arbetsliv”, konstaterade Fellesforbundets fackliga ledare Jørn Eggum.

Likaså har den administrativa direktören Carl Tengberg för Foodora i Norden uttalat sig om att Foodora är nöjd med att strejken är förbi och att parterna ingått ett bra kollektivavtal.
”Det är en stor investering, men vi vill investera på sikt och vara en ambitiös arbetsgivare”, kommenterade han.

Diskussioner om huruvida företaget skulle ansluta sig till en arbetsgivarorganisation har varit på tapeten. Även om kollektivavtalet nu blev till som ett företagsavtal, vill Tengberg inte utesluta en dylik möjlighet i framtiden. 

 

 

uutisen-teksti: Marie Sandberg-Chibani

 

Senaste

Mest lästa