Nyhet - 15.01.2018 klo 14.10
Arbetslöshetsskydd

FFC ordnar en politisk åsiktsyttring mot aktivitetsmodellen 2.2.2018 - PAM deltar

Finlands Fackförbunds Centralorganisation har idag beslutat att ordna en åsiktsyttring mot aktivitetsmodellen. Ytterligare har förbundens beslutande organ sammankallats till ett gemensamt möte den 23 januari. PAM är med och opponerar sig mot aktivitetsmodellen.

FFC:s styrelse sammanträdde på måndagen och beslöt om åtgärderna med vilka man motsätter sig den mycket omkritiserade aktivitetsmodellen för utkomstskyddet. Som FFC:s medlemsförbund deltar PAM i överenskomna åtgärder. Mera information kommer att ges om den politiska åsiktsyttringen på PAMs webbplats senare. Åsiktsyttringen ordnas fredagen den 2 februari. Före det sammanträder förbundens beslutande organ till ett gemensamt möte
tisdagen den 23 januari.

Medborgarinitiativet som motsätter sig aktivitetsmodellen för utkomstskyddet har redan samlat närmare 130 000 underskrifter. FFC som förundrar sig över regeringens ohörsamhet anser att medborgarinitiativet förtjänar en noggrann behandling i riksdagen.

"Vid mötet med förbundens beslutande organ går vi igenom vad vi kan föra för att få initiativet att framskrida snabbare, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta i FFC:s nyheter.

FFC föreslår att regeringen ska riva upp aktiveringsmodellen som trädde i kraft vid årsskiftet. FFC presenterar sin egen modell för aktiv jobbsökning vid mötet med förbundens beslutsfattare den 23 januari.

"Aktiveringsmodellen innehåller många problem. Hur kan man till exempel garantera att de arbetslösa snabbt får intyg av arbetsgivarna för kortjobb de utför, så att utbetalningen av dagpenning inte försenas."

Regeringen bereder som bäst en andra aktiveringsmodell som ytterligare skärper karenserna för dem som är arbetslösa. FFC föreslår att regeringen ska avbryta beredningen av den andra modellen.

 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa