Nyhet - 13.06.2019 klo 15.47
EU

EU-direktiv innebär förutsägbarare arbetsskift för personer med nolltimmesavtal och mer ledighet för fäder

Fäders familjeledigheter ska förlängas. Foto: Getty Images

Fäders familjeledigheter ska förlängas. Foto: Getty Images

EU har antagit två arbetslivsdirektiv - arbetsvillkorsdirektivet och direktivet om balans i arbetslivet. De kan göra det lättare för personer med nolltimmesavtal att planera sin vardag och förlänger ledigheten för fäder.

Idag torsdag godkände EU-rådet slutgiltigt två arbetslivsdirektiv som Europaparlamentet antagit redan tidigare.

Direktivet om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor (arbetsvillkorsdirektivet) motsvarar i mångt och mycket nuvarande lagstiftningen i Finland. Av statsrådets pressmeddelande framgår dock att förutsägbarheten av arbetsskift för personer med varierande arbetstid – till exempel om du har nolltimmesavtal – måste förbättras genom att förutsätta att arbetsskift erbjuds i tillräckligt god tid före skiftet.

Direktivet om balans i arbetslivet syftar till att främja jämställdhet och överensstämmer i regel med finländsk lagstiftning. Det förutsätter dock en förlängning av den familjeledighet som avsätts till fäder, vilket hur som helst redan är en målsättning för nya regeringen.

Ytterligare berättar statsrådet att rätten till fem dagars årlig ledighet för anhörigvård kommer att förutsätta ändringar i arbetsavtalslagen.

Direktiven träder i kraft senare på sommaren 20 dagar efter att de offentliggjorts officiellt och de ska sättas i kraft inom tre år från att de trätt i kraft.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa