Nyhet - 03.10.2018 klo 10.03
Stridsåtgärder

En begränsad strejk pågår

Huvudförtroendeman Timo Tiikkaja fotograferades på tisdagen i Lahtis. Bild: Lauri Rotko

Huvudförtroendeman Timo Tiikkaja fotograferades på tisdagen i Lahtis. Bild: Lauri Rotko

PAM och fyra andra fackförbund har inlett en dygnslång begränsad strejk.

Typiska strejkplatser för PAM är personalrestauranger som är verksamma inom industrianläggningar. Fazer Food Services huvudförtroendeman Timo Tiikkaja har följt strejkförberedelserna på fyra restauranger i östra och södra Finland. Han har via telefon gett råd om hur man går i strejk och hur man ansöker om strejkbidrag.

”När PAM har satt alla våra avtalsbranscher i strejk på vissa platser berörs både arbetstagarnas och chefernas arbete i köket av strejken”, säger, Tiikkaja.

Han betonar att strejken riktar sig mot regeringen och inte arbetsgivaren, som exempelvis Fazer. I och med strejken försvarar man bevarandet av uppsägningsskyddet för anställda på små företag. Fazer är ett stort företag, så de som strejkar där försvarar anställningsskyddet för dem som arbetar på små företag.

”På det här sättet visar vi regeringen att det finns solidaritet mellan löntagarna”, säger Tiikkaja.

Tiikkaja upplever att strejkdagen även tar strid mot andra försämringar i arbetslivet från den nuvarande regeringens sida.

”Nu måste de sluta att få arbetstagarna att huka sig, försämra arbetsvillkoren och straffa arbetslösa. Det får verkligen räcka nu.”

Strejken fortsätter till imorgon natt

Utöver personalrestaurangerna omfattas bland PAMs branscher även städ- och fastighetsservice samt väktare på vissa industrianläggningar där även de övriga anställda strejkar. PAMs organisationschef Heidi Lehikoinen tror att en utökning av strejken till väktare fick antalet arbetstagare som omfattas av strejken inom servicebranscherna att öka till drygt två tusen. Även hon tror att strejken får en vidare betydelse än enbart när det gäller lagen om uppsägning.

”Det handlar om principen om hur långt man kan gå i att försämra människors grundtrygghet under den här regeringsperioden. Och om ifall människor kan särbehandlas med utgångspunkt i arbetsgivarens storlek", säger Lehikoinen.

I den här politiska strejken deltar också Industrifacket, Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL, Elbranschernas fackförbund och chefernas och experternas Pro.

Strejken, som inleddes mitt i natten på onsdagen, avslutas imorgon mitt i natten. Läs mer här.

 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa