Artikel - 25.02.2020 klo 15.20
Medlemsservice

E-medlemstjänsterna förnyas – lättare för medlemmar att kontakta förbundet

Hannele Pohjanpalo-Sampio är kommunikationsproducent och Mari Torkko IT-expert på PAM. Foto: Heli Sorjonen.

Hannele Pohjanpalo-Sampio är kommunikationsproducent och Mari Torkko IT-expert på PAM. Foto: Heli Sorjonen.

Från och med våren kan medlemmar kontakta förbundet via nya e-medlemstjänster. Projektledarna Hannele Pohjanpalo-Sampio och Mari Torkko utlovar ännu inte ”virtuella ombudsmän” som stöd till medlemmarna men annars blir det klart enklare att kontakta förbundet.

”Det kommer att vara enklare att använda nya tjänsterna och tryggare att logga in i dem än i gamla systemet”, säger kommunikationsproducent Hannele Pohjanpalo-Sampio

Du loggar behändigt in i nya tjänsterna med dina nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. I gamla systemet fortfarande i användning loggar du in med medlemsnumret. Känner du inte till ditt nummer är du tvungen att först kontakta PAM, vilket blockerar nuvarande servicekanalerna. 

Tjänsterna kommer att innehålla nya funktioner nyttiga för medlemmarna eftersom tjänstesystemet är nytt och möjliggör dem. 
”En räknare hjälper dig till exempel att betala medlemsavgifter. Du kan betala antingen i din nätbank eller med MobilePay”, berättar Hannele Pohjanpalo-Sampio. 

Alla e-tjänster på samma ställe

All elektronisk kommunikation mellan PAM och medlemmar ska samlas i nya tjänsterna. 

”Detta innebär att betjäningen blir snabbare och enklare för alla”, förklarar IT-expert Mari Torkko. 

”Proppfulla e-postlådor är för tillfället ett problem. Tack vare nya e-tjänsterna behöver medlemmar inte sända oss meddelanden via sin e-post utan de kan se alla meddelanden som sänts dem, följa med handläggningen av frågor och besvara meddelanden inom nya systemet. Meddelandekedjor hålls på så sätt ihop och medlemmar får snabbare svar. Processen blir snabbare också därför att handläggare ser omedelbart vem som tar kontakt”, fortsätter hon. 

Enligt plan ska medlemmar också kunna se i e-medlemstjänsterna hur långt handläggningen av deras oavslutade anställningsrådgivningsfrågor hunnit. Ett annat mål är att brev från PAM ska primärt läsas i systemet, vilket minskade klart mängden traditionell brevpost. 

Nya funktioner introduceras allteftersom lämplig teknologi blir tillgänglig och det finns tid att ta dem i bruk. 

”Vi har tänkt att medlemmar ska kunna reservera tider till exempel hos ombudsmän och att de ska ha tillgång till uppgifter om sin förtroendeman. Detta kräver en ny datastruktur i back office men det är ett av våra mål”, berättar Mari Torkko. 

I väntan på ”virtuella ombudsmän” 

Låt oss ta ett skutt några decennier framåt i tiden. Hurudana medlemsservicekanaler kommer PAM att ha år 2060 när teknologin hela tiden utvecklas med rasande fart? 

”I framtiden fungerar tjänsterna kanske så att när medlemmar tänker något har det redan skapats en kontakt med PAM. Ett slags intern servicekanal i oss alla”, säger Hannele Pohjanpalo-Sampio entusiastiskt.

”Precis! Kanske dyker ett hologram upp på bordet och med denna rådgivare kan medlemmen sedan utbyta tankar”, lägger Mari Torkko till. 

”Det finns ju redan virtuella läkarbesök så vi har funderat på en tjänst med ”virtuella ombudsmän”. Framtiden kan helt bra se ut som sådan”, noterar Hannele Pohjanpalo-Sampio. 

Finland är ett glesbebyggt land med långa avstånd. De två kvinnorna målar upp hur trevligt det var om medlemmar inte behövde resa långa vägar för att besöka ett kontor. I stället för att ringa eller sända e-post kunde de träffa ombudsmän öga mot öga – om än virtuellt. 

”Då glömmer du inte lika enkelt bort att säga något, människor förstår varandra bättre och det uppstår inte missförstånd”, säger Mari Torkko. 

Utvecklingen fortsätter

Båda har fått mycket av att arbeta med projektet. 

”Det är riktigt inspirerande att få lösa problem och ta fram nya verksamhetskoncept”, berättar Hannele Pohjanpalo-Sampio och

Mari Torkko och fortsätter: 
"Vi har en hel låda full av idéer och vi fortsätter utveckla tjänsterna tills alla är hundraprocentigt nöjda med dem.” 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa