Nyhet - 21.10.2018 klo 11.53

Du bör neka till arbete som omfattas av strejken

#sistadroppen

#sistadroppen

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf har utfärdat en strejk som pågår i två dygn, och som kommer att synas måndag och tisdag inom städning, fastighetsskötsel, mattjänster samt inom idrott, kultur- och motionstjänster. En grupp bestående av medlemsföretag inom Företagarna i Finland och vissa enskilda arbetsgivare har planerat tvivelaktiga motåtgärder.

Målet med JHL:s lagliga politiska strejk är att kräva av landets regering att denna avbryter beredningen av uppsägningslagen. Strejken inverkar på kommunernas verksamhet 22-23.10. Under strejken omfattas arbeten av strejken, och till följd av detta får även andra arbetstagare utöver JHL:s medlemmar inte utföra de arbeten som ingår i strejken.

En grupp bestående av medlemsföretag inom Företagarna i Finland och vissa enskilda arbetsgivare har planerat att de under strejken ordnar med mattjänster på de orter där det finns platser som underlyder strejken. JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine fördömde detta i ett pressmeddelande.

”Företagarna i Finland skuldsätter med sin verksamhet kvinnor och vill tydligen på ett medeltida sätt tysta ner dem.Den politiska strejken är en laglig arbetskonfliktåtgärd. De nedskärningar som landets regering gjort mot bland annat arbetstagare, arbetslösa, familjer och studerande är mycket större och långvarigare än JHL:s strejkåtgärder om man ser till effekterna."

PAMs organisationsdirektör Niina Koivuniemi fördömer de åtgärder som riktar sig gentemot arbetstagarna och påminner om att PAM-medlemmarna inte får utföra sådana arbeten som omfattas av strejken.

”En politisk strejk är en laglig åtgärd för att försvara arbetstagarnas uppsägningsskydd. Ingen bör utföra sådant arbete som omfattas av strejken då strejken pågår. Jag påminner framförallt anställda vid de företag som planerar förse mattjänsterna, att man bör neka till arbete som omfattas av strejken.”

I PAM följer man med sitationen och vid behov ger förbundet sitt stöd till JHL genom att vidta egna åtgärder.

Läs mer om JHL:s strejk här.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa