Nyhet - 08.05.2018 klo 13.34
Arbetslöshetsskydd

Det råd som Företagarna i Finland har gett sina medlemsföretag kan ifrågasättas - arbetsgivaren har en skyldighet att behandla arbetstagarna jämlikt

Saana Siekkinen. Bild: Patrik Lindström (källa SAK)

Saana Siekkinen. Bild: Patrik Lindström (källa SAK)

Enligt FFC är Företagarna i Finland ute på djupt vatten då den uppmanar sina medlemsföretag att överväga att betala personalens medlemsavgift i en privat arbetslöshetskassa, alltså i praktiken YTK. Enligt arbetsavtalslagen är arbetsgivaren skyldig att behandla sina arbetstagare jämlikt.

"Abetsgivaren bryter mot lagen om den fattar beslut om att betala a-kasseavgiften bara för de arbetstagare som är medlemmar i YTK. I så fall borde arbetsgivaren betala a-kasseavgifterna också för de organiserade arbetstagarna, påpekar Saana Siekkinen som är chef för FFC:s utvecklingsprojekt för arbetslöshetsskyddet i ett pressmeddelande från FFC.

Organisationen Företagarna i Finland meddelade i dag att den uppmanar sina medlemsföretag att överväga att betala personalens medlemsavgift i en privat
arbetslöshetskassa, alltså i praktiken YTK.

Enligt FFC:s Saana Siekkinen är dagens utspel från Företagarna i Finland ett försök att försämra arbetstagarnas möjligheter att försvara sina rättigheter.

"Förbundet ger råd och handleder om det uppstår konflikter på arbetsplatsen. Mikael Pentikäinen, som är vd för Företagarna i Finland, längtar efter en situation där det inte råder en avtalskultur, utan där arbetsgivarna ensidigt kan diktera villkoren", säger Siekkinen.

Läs FFC:s pressmeddelande i sin helhet här.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa