Nyhet - 09.10.2019 klo 10.43
Arbetsvillkor

Det krävs mod att verka i colombianska fackföreningsrörelsen

Under sitt Finlandsbesök kände fackföreningsledaren Luz Marina Diaz Jimenez sig trygg. Det är en sällsynt känsla eftersom i sitt hemland måste hon hela tiden vara rädd för sitt liv. Bild: Marie Sandberg-Chibani

Under sitt Finlandsbesök kände fackföreningsledaren Luz Marina Diaz Jimenez sig trygg. Det är en sällsynt känsla eftersom i sitt hemland måste hon hela tiden vara rädd för sitt liv. Bild: Marie Sandberg-Chibani

Det krävs mod att verka i colombianska fackföreningsrörelsen Ordföranden för handelsanställdas förbund Unión Luz Marina Díaz Jiménez besökte Finland nyligen. Trots hot och skrämseltaktik fortsätter denna fackföreningsledare att ihärdigt arbeta för att förbättra lokala arbetslivet.

Då vi sätter oss vid bordet i ett kafé i Helsingfors säger ordföranden för colombianska Unión Luz Marina Díaz Jiménez omedelbart att hon känner sig trygg. Det är en sällsynt känsla för henne. I hennes land är det farligt att vara fackföreningsaktiv.

”I Colombia dödas hela tiden fackföreningsledare och andra människor intresserade av samhällsfrågor”, berättar hon.

Handelsanställdas förbund Unión fyllde just åtta år. Under hela denna tid har förbundet strävat att det ska vara acceptabelt att gå med i ett fackförbund.

”Vår president Juan Manuel Santos som också fått Nobels fredspris drev förbundsfrågor och under hans period blev det tillåtet att ansluta sig till ett förbund. Nuvarande presidenten har dock sagt att fackföreningsverksamhet och medlemskap i förbund inte är önskvärt”, berättar hon.

Kontinuerliga attacker

Hennes erfarenheter av fackföreningsverksamhet i Colombia är också temat för en färsk bok med namnet ”Kohti parempaa Kolumbiaa” (Mot ett bättre Colombia). Boken bevittnar ett annorlunda fackföreningsliv än vad vi är vana med i Finland.

”I Colombia finns många gangsterligor som fokuserar särskilt på att döda fackföreningsaktiva och samhällsledare. Jag är rädd för att mina barn, min make eller andra närstående får betala för att jag verkar i en fackförening.”

Det har förekommit attacker mot Unión runtom i landet – den senaste alldeles nyligen. Uppmuntran från anställda ger henne dock mod att fortsätta sitt farliga arbete. För det andra tror hon starkt på att de kan få förändringar till stånd.

”Jag har sett hur anställdas rättigheter trampas på och hur de inte får en anständig lön eller ersättning för övertidsarbete. När saker och ting förbättras får du mer kraft”, beskriver hon.

”Tänk själv om du arbetade i 16 timmar men fick lön för åtta.”

Färska boken är Luz Marina Díaz Jiménez mycket kär. Hon anser det vara ett tecken på att Unión är ett erkänt förbund.

”Denna bok gläder mig ofantligt. Allt det arbete vi gjort har burit frukt. Det ger mer mod att driva frågor.”

Boken skrevs av Sirkka-Liisa Pihlaste och Pirjo Leinonen som samlade in material och följde fackföreningsledaren till många städer. Städerna valdes ut enligt var det finns många arbetstagare och var de behandlas fel.

”Idag är situationen en annan. De som behandlade anställda dåligt arbetar inte längre på dessa arbetsplatser”, gläder hon sig.

Enligt Luz Marina Díaz Jiménez går tacket också till organisationer runtom i världen såsom PAM och Finlands Fackförbunds Solidaritetscentral SASK.
Arbetet för fackföreningsverksamhet fortsätter dock i Colombia.

Bekanta dig med Luz Marina Díaz Jiménez kamp i nya boken ”Kohti parempaa Kolumbiaa” (Mot ett bättre Colombia). Boken delas ut till fackavdelningarna. För ytterligare exemplar kontakta Mari Taivainen.

Unión

  • avtalar om anställningsvillkoren i supermarkets på två företag, Carrefour och Cencosud.
  • Enligt kollektivavtalet är genomsnittliga minimilönen 300 dollar per månad inom handel.
  • För tillfället har förbundet runt 12 000 medlemmar.
  • På förbundet är organiseringsgraden fantastiska 80 procent medan allmänna organiseringsgraden är 4,6 procent i Colombia.
  • Unión är största förbundet inom privata sektorn.
  • Största framgångarna anser fackföreningsledaren vara att förbundet grundades och att anställda på Carrefour organiserade sig år 2011.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa