Nyhet - 02.03.2020 klo 10.32
Kollektivavtalsförhandlingar

Denna vecka inleds förhandlingar om turism-, restaurang- och fritidstjänster

Bild: Getty Images

Bild: Getty Images

Också denna vecka förhandlar PAM särskilt med Servicearbetsgivarna Palta.

PAM och Turism- och Restaurangförbundet MaRa börjar förhandla om minimianställningsvillkoren för anställda inom turism-, restaurang- och fritidstjänster denna vecka. Nuvarande kollektivavtalet utgår 31 mars. Parterna träffas för första gången på torsdag. 

Turism-, restaurang- och fritidstjänster är näst största PAM-avtalsbranschen efter handel. Avtalet tillämpas till exempel på anställda på hotell och andra inkvarteringsföretag, badanläggningar, restauranger, kaféer och cateringföretag. PAM förhandlar också om ett kollektivavtal för förmän inom branschen. 

PAM har redan länge förhandlat med Servicearbetsgivarna Palta om kollektivavtalen för flera branscher och förhandlingarna fortsätts denna vecka. Idag måndag förhandlas det om kollektivavtalet för Veikkaus. Ytterligare fortsätter parterna att diskutera kollektivavtalen för flyttservicebranschen och biografer. 

På tisdag står förhandlingar om anställningsvillkoren för tekniska personalen på Finlands Nationalteater i tur. I detta sammanhang förhandlar PAM med Finlands Teatrar rf. Avtalet utgår 31 mars. 

Kollektivavtalen för flyttservicebranschen och biografer gick ut 29 februari. Nu råder avtalslöst läge inom branscherna. Gamla kollektivavtalsbestämmelserna iakttas dock tills nya avtal förhandlats fram. Förhandlingarna om Veikkaus inleddes redan i december och avtalet utgick 31 januari. I dessa förhandlingar företräds arbetstagarna också av Elektrikerförbundet. 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa