Nyhet - 14.01.2020 klo 13.40

Denna vecka förhandlas det om kollektivavtal för sex branscher

Denna vecka förhandlas det med arbetsgivarförbund om anställningsvillkoren för handel, fastighetsservice, Veikkaus, Alko, Finlands Nationalopera samt kundservice och telemarketing. På torsdag sammanträder PAM:s styrelse för att diskutera förhandlingsläget

Måndagen 13 januari och onsdagen 15 januari förhandlas det med Finsk Handel om kommande anställningsvillkoren för handel. Förhandlingarna inleddes förra veckan och hittills har målet varit att skapa en gemensam lägesbild. Arbetet med detta fortsätts denna vecka. Handelns kollektivavtal utgår i slutet av januari.

Företagsspecifika kollektivavtalsförhandlingarna om Veikkaus Oy fortsätts med Servicearbetsgivarna Palta måndagen 13 januari. Förhandlingarna inleddes redan förra året. Nuvarande avtalet är i kraft till slutet av januari. Kollektivavtalet för Veikkaus rör bland annat croupierer och spelförsäljare på dess spelplatser och Casino Helsinki.

Måndagen 13 januari förhandlas det med Servicearbetsgivarna Palta också om Nationaloperan. Förhandlingarna om Nationaloperan fortsätts torsdagen 16 januari. Förhandlingarna om kollektivavtalet för tekniska smågrupper, tekniska förmän och mästare på Finlands Nationalopera inleddes redan i december. Hittills har det bland annat funderats på hur ändringarna i arbetstidslagen kommer att påverka kollektivavtalet.

Tisdagen 14 januari sätter sig PAM och Fastighetsarbetsgivarna rf vid förhandlingsbordet. Förhandlingarna om fastighetsservice inleddes i fredags då målet vara att skapa en gemensam lägesbild. Kollektivavtalet för branschen är i kraft till slutet av denna månad. Fastighetsservice handlar bland annat om rengöring och städning, skötsel av fastigheter, teknisk service, lokalservice, skötsel av grönområden och andra uppgifter nära förknippade med dessa. 

Fredagen 17 januari inleds förhandlingarna om Alko med Servicearbetsgivarna Palta. Kollektivavtalet för Alko rör dess arbetstagare.

Fredagen 17 mars inleds också förhandlingarna om kundservice och telemarketing. Denna bransch har ett normalbindande avtal som omfattar tjänstemän och arbetstagare på medlemsföretag i arbetsgivarorganisationen Markkinointipalvelujen Työnantajayhdistys.

I tillägg till förhandlingarna ovan sammanträder branschkommittéerna för fastighetsservice, nöjesparker och utskriftsbranschen denna vecka. Förra veckan sammanträdde kommittéerna för turism-, restaurang- och fritidstjänster, säkerhetsbranschen och tågservicen hos Avecra. Branschkommittéerna består bland annat av aktiva medlemmar kunniga i sina branscher och förtroendemän inom branscherna från hela Finland. Kommittéerna spelar en viktig roll då kollektivavtal förhandlas fram.

Ytterligare kommer PAM:s styrelse att hålla ett möte torsdagen 16 januari.

 

 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa