Nyhet - 18.03.2020 klo 16.00
Samarbetsförhandlingar

Coronaviruset hotar nu arbetstillfällen inom service – det förhandlas redan om permitteringar

Bild: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Bild: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

De senaste dagarna har PAM fått veta om flera samarbetsförhandlingar om permitteringar runtom i Finland. Juha Ojala, rådgivningschef på PAM, anser situationen vara exceptionell.

”När människor undviker samlingar och stannar hemma drabbar detta först servicebranscherna”, säger Juha Ojala, rådgivningschef på PAM. 

Jämfört med tidigare ekonomiska svackor anser han skillnaden nu vara hur snabbt och direkt situationen påverkar just serviceföretag. 

Av stora servicearbetsgivare har bland annat Leijona Catering Oy, Stockmannkoncernen och Scandic Hotels Oy nyligen meddelat om samarbetsförhandlingar om permittering av anställda. 

Leijona Catering Oy som tar hand om livsmedelsservicen i försvarsmakten har meddelat att den inlett samarbetsförhandlingar om en eventuell permittering av personal tisdagen 17 mars. Förhandlingarna omfattar högst 203 personer och det förhandlas om permitteringsbehov. 

Tisdagen 17 mars meddelade också hotellkedjan Scandic Hotels Oy att den avslutat samarbetsförhandlingar om permittering av hela dess personal. För tillfället driver kedjan 68 hotell på 30 orter i Finland. På hotellen och i stödfunktioner arbetar totalt runt 2 000 personer. 

Stockmannkoncernen inleder åter samarbetsförhandlingar om permittering av personal för viss tid 23 mars 2020. De omfattar all varuhusverksamhet och dess personal i Finland – totalt cirka 1 400 personer. För tillfället uppskattar företaget att permitteringen genomförs så att alla personer som omfattas av samarbetsförhandlingarna permitteras för en period på högst 90 dagar. 

HOK-Elanto har inte gått in för permitteringar fast i onsdags meddelade HOK-Elanto att alla dess restauranger stängs tills vidare senast måndagen 23 mars. Restaurangpersonalen övergår däremot till handelskedjorna inom HOK-Elanto (Prisma, S-market, Alepa, Food Market Herkku och nätbutik) som kan sysselsätta runt 800 personer med flexibla arbets- och arbetstidsarrangemang. 

Enligt HOK-Elantos pressmeddelande har efterfrågan på livsmedel övergått nästan totalt från restauranger till hemmen på grund av coronavirusepidemin, vilket ökat trycket på att få varor in i matbutiker och ut på hyllor, kundservicen och nätbutiken. 

”Detta är en ypperlig lösning. Här utnyttjar en stor arbetsgivare möjligheten att flytta personer mellan driftsställen”, tackar Juha Ojala. 

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa