Nyhet - 22.06.2020 klo 10.10
Arbetslivet

Bufféborden öppnar, servering fram till 01 - permitteringar har avslutats, avslutas eller fortsätter under sommaren

Begränsningarna gällande restaurangerna lättas upp på måndag. Bild: Istock

Begränsningarna gällande restaurangerna lättas upp på måndag. Bild: Istock

Inom hotell- och restaurangsektorn välkomnas regeringens beslut att lätta på begränsningarna inom branschen. Huvudförtroendemännen Päivi Vehmas och Lilli Kilpinen samt HR-chef Anne Kokkonen kommenterade effekterna av permitteringarna.

Landets regering beslutade på onsdag att lätta på koronabegränsningarna för restauranger, kaféer och pubar. Alkohol kan säljas till klockan 01, då limitationen för närvarande gäller fram till och med klockan 22. Dessa platser kommer att fortsätta att vara öppna till 02, med nuvarande begränsningar till 23.

"Det faktum att pubar kan hållas öppna längre är bra för oss," säger Lilli Kilpinen, Restels huvudfötroendeman i Västra och Sydvästra Finland. Hon säger att anställda på Restel gradvis har återvänt från att vara permitterade till arbetet.

”För oss är permitteringarna i stort sett över nu. Evenemangsrestauranger väntar fortfarande på att begränsningarna för stora evenemang ska upphöra. Till följd av detta kommer till exempel Helsinfors nattklubben Karl XII att vara stängd, säger Kilpinen.

Med evenemangsrestauranger hänvisar hon till bland annat restauranger och ishallars restauranger med stora konserter, vars drift är en av Restels kärnverksamheter. Regeringens linje är att evenemang för mer än 500 personer kommer att tillåtas inomhus från början av augusti under vissa förutsättningar.

Lilli Kilpinen säger att permitteringarna inom Restel är över för de flesta. Bild: Ari Korkala

"Alla permitteringar har redan avslutats för oss", säger Päivi Vehmas, som är huvudförtroendeman för Andelslaget Keskimaa i Mellersta Finland.

Både Kilpinen och Vehmas är särskilt nöjda med att bufféborden tillåts igen.

"Det betyder att tjänsterna förbättras, särskilt i ABC-butikerna vid bensinstationer," säger Vehmas.  

Enligt Päivi Vehmas har permitteringarna vid Andelslaget Keskimaa redan tagit slut. Bild: Mikko Vähäniitty

"Att öppna bufféborden är ytterst viktigt för Raxi-restaurangerna och innebär mer försäljning för Helmi-Simpukka stationerna," konstaterar Kilpinen.

Regeringen tillåter inte att kunder står vid bardisken, utan varje matgäst måste fortfarande ha sin egen plats i restaurangen. Kilpinen anser att det är bra för branschen begränsningen av antalet kunder lättas upp.

"I framtiden kommer maximalt 75 procent av det normala antalet kunder att tillåtas inne i restaurangen, jämfört med 50 procent nu," säger Kilpinen.

Permitteringar som fortgår

Anne Kokkonen, HR-chef för 220 restauranger på NoHo Partners, välkomnar också att begränsningarna minskar. Det verkar, enligt henne, omedelbart som en inbjudan till cirka 200 permitterade arbetare, inklusive ordningsvakter, att återvända till jobbet.

"Och för dem som har permitterats på deltid kan vi erbjuda fler timmar omedelbart," säger Kokkonen.

"I större skala kommer vi dock att återkalla våra permitterade arbetstagare först under hösten, då beställningsrestaurangernas verksamheten kommer att starta igen."

Lättnaden med de begränsningar som regeringen beslutat om kommer att träda i kraft måndag 22 juni. Begränsningarna slutar 13 juli, men även efter det måste gästerna få sittplats i restaurangerna.

 

 

uutisen-teksti: Marie Sandberg-Chibani

 

Senaste

Mest lästa