Nyhet - 31.01.2018 klo 17.04
Kollektivavtalsförhandlingar

Arbetsvillkoren för den tekniska personalen vid Nationaloperan förhandlades, fortsättning nästa vecka

Förhandlingarna om arbetsvillkor för de tekniska smågrupperna samt tekniska förmän och mästare vid Nationaloperan fortgick ännu under onsdagen. Ännu har parterna inte nått ett förhandlingsresultat och man återvänder till förhandlingasbordet ännu under nästa vecka.

Förhandlingarna vid Finlands Nationalopera om arbetsvillkoren för de tekniska smågrupperna samt tekniska förmännen och mästarna pågick åter under onsdagen 31.1 mellan PAM och arbetsgivarparten PALTA. Ännu har man inte nått ett förhandlingsresultat och parterna beslöt att förhandlingarna fortsätter nästa veckas tisdag 6.2.

"Vi försöker hitta nycklar för konsensus", summerar PAMs avtalsexpert Tarja Pajuniemi.

I början av februari övergår branschen i ett s.k. avtalslöst tillstånd då den föregående kollektivavtalsperioden utgår. Dock tillämpar man villkoren i det gamla avtalet fram tills dess att ett nytt avtal träder i kraft. Det här sker rätt ofta i kollektivavtalsförhandlingarna. Ifall att förhandlingarna av någon orsak kör ihop sig, är även stridsåtgärder möjliga under det avtalslösa tillståndet.

Kollektivavtalet vid Finlands nationalopera och överenskomna arbetsvillkor tillämpas efter att ett avtalsresultat nåtts på alla de tekniska smågruppernas arbetstagare och förmännen samt mästarna vid operan. Smågruppernas arbetstagare jobbar bland annat som ljud- och ljustekniker, maskerare, frisörer, vaktmästare och scenbyggare.

 

 

 

 

Senaste

Mest lästa